Pinterest

Ne zanemarujte značaj vitamina D: Pomoći će vam kod ovih pet bolesti!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Zbog svog značaja, vitamin D uvršten je na popis esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije, popis preparata neophodnih dobro zdravlje.

Vitamin D je tvar koju ne možemo naći u većini namirnica, s iznimkom masnih riba, žumanjka ili proizvoda koji su njime obogaćeni.

Zapravo, vitamin D nema mnogo zajedničkog s ostalim vitaminima jer se on sintetizira u organizmu, za što je neophodna Sunčeva svjetlost.

Stručnjaci smatraju da vitamin D djeluje gotovo kao hormon, a velik dio imunosnog sustava ima receptore za vitamin D.

Održava zdravlje kostiju

Jedan od najpoznatijih pozitivnih zdravstvenih učinaka adekvatne razine vitamina D je zdravlje kostiju.

Osteoporeza, osteopenija, rahitis kod djece i osteomalacija kod odraslih po pravilu su povezani s niskom razinom vitamina D pa u tom slučaju uzimanje ovog vitamina pomaže. Novija istraživanja pokazuju da također može biti prevencija od padova i fraktura te se preporučuje uzimanje većih doza vitamina D.




Međutim, istraživači tvrde da je “vitamin sunca” kako ga još zovu, povezan i s drugim oboljenjima.

Dijabetes tipa 2

Dvanaestogodišnje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u travnju 2018. godine pokazalo je da je kod subjekata s nižim vitaminom D (30 nanograma po mililitru) bio veći rizik od dijabetesa 2 ili predijabetesa.




Depresija

Sunčeva svjetlost osigurava organizmu mogućnost sintetiziranja vitamina D, a kako se mnogi osjećaju depresivno tijekom zime kad je ove svjetlosti malo, prirodno se otvara pitanje povezanosti vitamina D i depresije.

Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da povećano uzimanje vitamina D može značajno smanjiti simptome depresije, naročito kod pretilih osoba.

Kardiovaskularna oboljenja

Znanstvenici sa Sveučilišta Ohio proveli su 2017. godine istraživanje u kojem su se koristili nanosenzorima kako bi otkrili vezu između vitamina D i zdravlja srca i krvnih žila.

Tako su mogli pratiti stanice koje oblažu krvne žile i utječu na cirkulaciju. Ove stanice ugrožene su visokim tlakom i dijabetesom, a malo je lijekova koji ih mogu obnoviti. Jedan od njih jest vitamin D!

Demencija i Alzheimerova bolest

Istraživanje iz 2014. godine bavilo se odnosom vitamina D i rizika različitih tipova demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest. Predmet je bilo više od 1600 starijih osoba koji na početku nisu bolovali od demencije. Vitamin D nije se pokazao kao čudesno sredstvo koje sprječava demenciju. Zaključak je bio da se ovo oboljenje češće javlja ako je razina vitamina D umjereno niska.

Kod onih gdje je on bio ekstremno nizak, rizik je bio 125 posto veći! Još konkretnije: 70 posto osoba s niskom razinomm vitamina D imalo je veći rizik od razvoja upravo Alzheimerove bolesti.

Zaključak

Sve ovo ukazuje na to da se razina vitamina D mora pozorno pratiti. Još se premalo zna o ovom vitaminu, no manjak treba da nas navede na redovno izlaganje suncu (u sigurnim terminima), kao i uvođenje namirnica bogatih vitaminom D u prehranu. Suplementaciju treba nadzirati liječnik.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.