Wikimedia Commons

NE ZANEMARUJTE OVE SAVJETE: Vaše zdravlje u velikoj mjeri ovisi o rasvjeti u domu i na radnom mjestu!

Autor: Hina

Upravo zbog radne produktivnosti dobro osvjetljenje važno je na radnome mjestu, osobito kod zaposlenih koji najviše vremena provode za radnim stolom, kažu njemački liječnici

Važnost dobrog osvjetljenja, na poslu ili u domu, često se podcjenjuje, a ono je vrlo važno jer može utjecati na poboljšanje raspoloženja i na produktivnost, no samo u pravoj količini.

S obzirom na to da čovjek najveći dio informacija dobiva vidom (čak 80 posto) da bi došao preko svojih vidnih organa do potrebnih mu podataka, treba pažljivo osvijetliti radne prostorije i radno mjesto. Podesivo osvjetljenje pomaže radnicima da osvijetle radne plohe onako kako im najbolje odgovara.

Da bi se smanjilo naprezanje očiju, svjetlost stolne lampe treba dolaziti ispod razine očiju, a svjetlost bi trebala biti ravnomjerno raspršena u području od oko 60 x 60 centimetara. Koliko vam svjetlosti treba ovisi o poslu kojim se bavite. Za uspješno razlikovanje detalja i manipuliranje predmetima važna je i distribucija svjetla koja prvenstveno ovisi o tipu rasvjete.

Jedinica za osvjetljenje je lux. Njome se mjeri svjetlosni tok po jedinici površine. Jednaka je jednom lumenu po kvadratnom metru. Voštana svijeća svijetli jednim luxom. U fotometriji se ova jedinica koristi kao mjera intenziteta. Osvijetljenost radnog prostora u uredima trebala bi iznositi 500 luxa, a kada se rade vrlo precizni poslovi na sitnim predmetima potrebna je i bolja rasvjeta – između 1000 i 1500 luxa.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.