fbpx
Ilustracija/Pixabay

NE VOLITE LJUTO? Pročitajte ovo i dvaput razmislite prije nego što odbijete čili papričicu

Autor: Zlatko Govedić

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vijek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde kineski i britanski znanstvenici.

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji tima međunarodnih istraživača.

Višegodišnje promatranje navika oko 500.000 Kineza, starosti od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su gotovo svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rjeđe obolijevale od smrtnih bolesti.


“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni utjecaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, tvrde stručnjaci s Oxforda, Harvarda i kineske Akademije medicinskih znanosti.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna tvar koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv pretilosti i pojave raka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.