Ilustracija/Pixabay

NE SLUŽI SAMO ZA LITURGIJSKE SVRHE: Jeste li znali da vam tamjan može pomoći i kod dišnih tegoba i hrkanja?

Autor: Zlatko Govedić

Tamjan ili kâd jest mirisna smola nekih grmova, ponajviše iz roda Boswellia, koja se upotrebljava za kađenje, tj. stavlja se na žeravicu, pri čem se razvija mirisav dim. Uporaba tamjana u kultne svrhe postojala je u Egiptu. Preko kršćanstva, kađenje tamjanom u bogoštovnim činima održalo se do danas.

No tamjan je u narodnim medicinama diljem Europe i Azije već stoljećima prepoznat i kao ljekovita biljka. Naročito se rabi za liječenje artritisa, zarastanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava, zaštitu od patogenih mikroorganizma te za održavanje zdravlja usne šupljine.

Na Zapadu je pak najviše poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Aktivni ljekoviti sastojci tamjana jesu ugljikovodici seskviterpeni, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline. One su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno protuupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovan artritisom. Usto, tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz vene i arterije oštećene upalom, što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom.

Masaža i kupka s uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mjehura, a povoljno djeluje i na dišne puteve te olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

SPAVAJTE GOLI! Nećete vjerovati koliko je to zdravije od pidžama i spavaćica. Naravno, uvijek postoje iznimke

Ulijte na ruku nekoliko kapi ulja i udišite ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana (1 žličica na litru vruće vode).




Štoviše, smatra se da tamjan može zaustaviti hrkanje. U tom slučaju tamjanom namažite vrat, grudi i područje oko nosa. Ova biljka je izuzetna i za njegu kože te pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.

Napomena: Nemojte rabiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog krvnog tlaka, ako ste trudni ili dojite. Također, kao i kod ostalih esencijalnih (eteričnih) ulja, važno je da ga razrijedite u baznom ulju ili u vodi.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.