Ilustracija

Ne možete spavati od stresa? Pomozite si ovim prirodnim napitcima

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte si pomoći jednim od ovih prirodnih napitaka.

Toplo mlijeko

Toplo mlijeko jedno je od najboljih rješenja za dubok i miran san. Ono sadrži triptofan koji povećava nivo serotonina u mozgu, supstancu koja nam stvara osjećaj sreće. Hormon melatonin se, pod ovim uvjetima, proizvodi u većoj količini, što je veoma važno jer on potiče san i kod onih koji pate od kronične insomnije.

Sok od višnje

Sok od višnje, kao i mlijeko, sadrži triptofan, pa samim time proizvodi hormon melatonin koji poboljšava kvalitetu sna. Ovaj sok testiran je u nekoliko istraživanja u vezi s insomnijom i dokazano je jedna od najefikasnijih metoda za borbu protiv ovog poremećaja.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko sadrži magnezij i kalij, dva minerala koji opuštaju mišiće i osiguravaju dobar san. Kao dodatak, kokosovo mlijeko smanjuje krvni pritisak i otok bubrega. Zahvaljujući velikoj količini prirodnih elektrolita, ovo mlijeko pomaže tijelu naći balans i opustiti se.




Smoothie od banane s bademovim mlijekom

Banane, kao i mlijeko, sadrže triptofan i još dva dodatna minerala, ključna za opuštanje mišića – kalij i magnezij. Ovo voće ima umirujući efekt te smanjuje tjelesni stres. Količina vlakana i ugljikohidrata u banani napuni trbuh i čine da se osjećate sito, što povećava želju za spavanjem.

Zeleni čaj




Ovaj čaj pun je antioksidansa, pa ga možete piti tokom čitavog dana. Međutim, kad govorimo o spavanju, zeleni čaj bez kofeina je najbolja opcija. On sadrži teanin koji opušta i smanjuje tjelesni stres i time vam osigurava dug noćni san.

Bademovo mlijeko

Badem posjeduje sve što je tijelu potrebno da bi upalo u dubok san. Ovo mlijeko dokazano efikasno djeluje na organizam i potiče san jer je puno magnezija. Kao i kravlje mlijeko, bademovo mlijeko sadrži triptofan zbog kojeg tijelo može proizvesti melatonin. Ovaj hormon je izuzetno važan za regulaciju rasporeda spavanja i zato ljudi s kroničnom insomnijom piju dodatke melatonina.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima opuštajući učinak na tijelo. On se tipično preporučuje kod boli u trbuhu jer vam može pomoći prilikom probave i umanjiti napetost u organizmu. Kamilica dokazano umanjuje simptome stresa, poput insomnije i anksioznosti.

Čaj od korijena valerijane

Čaj od korijena valerijane preporučuje se za prirodan i dubok san zbog količine antioksidansa i valerijanske kiseline. On umanjuje osjećaj nadutosti, tjelesni i mentalni stres. Istraživanja su dokazala da ovaj čaj može smanjiti insomniju kod žena u menopauzi.

Ashwagandha čaj

Ashwagandha je drevna biljka koja se koristila u medicinske svrhe za liječenje širokog spektra tjelesnih problema. Postala je poznata po tome što snižava nivo kortizola, a samim time stres i anksioznost. Dokazano je da je veoma korisna u smirivanju uma, što osigurava miran san.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.