Screenshot

Ne jedite zeleni i proklijali krumpir: Može biti otrovan!

Autor: Hina

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira. Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.