fbpx
foto:pexels

Ne bacajte zeleni dio mladog luka! Evo u čemu vam može pomoći!

Autor: Dnevno

Ako trenutno u svom domu imate mladi luk, iskoristite ovu izuzetno vrijednu i zdravu namirnicu kako bi pomogli svome tijelu iznutra i izvana.

Mladi luk drži krvni tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka, snižava kolesterol i pomaže u reguliranju razine šećera, pomaže kod prehlade,  uz to sjajan je borac protiv gljivica, stresa i umora, bogat je vitaminima i mineralima, a odličan je i za poboljšanje probave.

Ova nas namirnica štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid.  Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju.

Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama, a mladi luk pomaže tijelu u proizvodnji kolagena.

Ne bacajte njegov zeleni dio, iskoristite ga!




1. Upala grla

U platnenu vrećicu ili krpu stavite komadiće zelenog dijela mladog luka, dodajte malo naribanog đumbira i stoli, te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge




Nekoliko minuta kuhajte stručak zelenog dijela, potom blenderom izmiksajte ( možda će biti potrebno dodati mrvicu vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu kojom ćete namazati natečene dijelove.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije  ili blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.