Unsplash

Ne bacajte novce na skupe tretmane: Napravite sami piling za kožu i vratite joj sjaj

Autor: Iva Hanzen

Ako postoji period u godini kada više no inače želimo vratiti svojoj koži sjaj i mekoću, onda su to svakako jesen i zima. Kako to učiniti? Prije svega dobrim pilingom tijela jer njima koža postaje svilenkasta, glatka i mekana, ali što je bitnije zdrava i dobro prokrvljena. Ne zaboravimo i da pilingom istodobno uklanjamo mrtve stanice kože te tako potičemo njezinu regeneraciju. Ako imate masnu kožu, piling je dobro napraviti jednom tjedno, a ako imate normalnu i mješovitu kožu, ok je i svakih dva tjedna. A kako ne bi trošili plaću na skupe tretmane, donosimo vam nekoliko recepata za prirodni piling od sastojaka koje sigurno imate doma.

Unsplash

Dobivene smjese samo trebate nanijeti na kožu kružnim pokretima, lagano masirajući kožu 2-3 minute, te potom isprati toplom vodom. I ne zaboravite, tijelo posušite laganim tapkanjem ručnika kako bi koža zadržala potrebnu vlažnost, a nakon pilinga obavezno nanesite hidratantni losion za tijelo.

1. Žganci 

U dvije žlice kukuruzne krupice ili palente dodajte malo limunovog soka, vode i jednu čajnu žličicu meda. Kada smjesa bude izgledala kao pasta, utrljajte ju u kožu.

2. Morska sol i maslinovo ulje

Pomiješajte jednu šalicu bademovog ili maslinovog ulja i dvije šalice morske soli. Dodajte naribanu koricu  jednog limuna i nježno izmasirajte kožu. Ali pazite – nemojte koristiti krupnu sol jer je preagresivna za kožu, a ako imate osjetljivu kožu koristite šećer, jer je blaži.

Unsplash

3. Kava




Pomiješajte jednu šalicu mljevene kave, pola šalice smeđeg šećera, pola šalice maslinovog ulja i jednu čajnu žlicu ekstrakta vanilije – i vaš kofeinski piling je gotov. Inače, dobro je poznato da su glavni sastojci krema protiv celulita bazirani na kofeinu. Isto tako ako vam se neda maltretirati s kombiniranjem ovih sastojaka, poslužite se bržim načinom pripremanja kofeinskog pilinga – koristite talog od kave. Sve što trebate je pomiješati talog i vodu. Znači kada ste gotovi s kavom nemojte bacati talog! Samo ga malo razrijedite vodom, ne previše te utrljajte kružnim pokretima u kožu.

4. Piling od meda i smeđeg šećera

Promiješajte tri žlice smeđeg šećera s tri žlice meda i pustite da ovi prirodni sastojci učine svoje.




5.  Ako imate jako suhu ili osjetljivu kožu napravite piling od dječjeg ulja

Dobro promiješajte 1 šalicu morske soli  i  ½ šalice dječjeg (baby) ulja. Zatim spremite u zdjelu s hermetičkim zatvaranjem. Ostavite 24 sati da odleži. Piling  nanesite na kožu i dobro utrljajte na sve dijelove tijela.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.