Pexels

NARODNI RECEPT ZA ALERGIJE: Napravite čaj od pet sastojaka i olakšajte si tegobe dišnih puteva

Autor: Zlatko Govedić

Alergija je prejaka reakcija imunosnog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca (alergeni). Uobičajeni alergeni su različite tvari iz okoliša ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim sustavom iz zraka, dok su rjeđi oni iz hrane ili lijekovi.

“Dodir osjetljivih osoba s takvim tvarima potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica, npr. sluznica vjeđa i dišnog sustava, što uzrokuje simptome alergije: curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, upala očnih kapaka, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje, promuklost, glavobolja, alergijski podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi, kožni ekcemi, povraćanje i proljev. Pri ovakvoj reakciji preosjetljivosti imunog sustava dolazi do oštećenja normalnih tkiva tijela”, navodi HZJZ.

Da biste si olakšali tegobe, pokušajte s ovim čajem od pet sastojaka. On čisti organizam i koristan je protiv alergija. Naročito je učinkovit za čišćenje dišnih putova.

Dobro pomiješajte 5 žlica kičice, 4 žlice gospine trave, 3 žlice korijena maslačka, 2 žlice poljske preslice i 2 žlice usitnjena šipka.

Uzmite jednu žlicu te mješavine i uvečer je prelijte šalicom hladne vode.

Ujutro stavite na vatru i zagrijte do ključanja, ali nemojte dalje kuhati, nego maknite lončić s vatre i pustite da odstoji 40 minuta na toplom mjestu.

Procijedite čaj i pite po trećinu čaše triput dnevno prije jela. Pripremljeni čaj čuvajte u hladnjaku.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.