www.healthyfoodteam.com

Narodna medicina: Ovih 10 namirnica može vam spasiti život, a imate ih u kuhinji!

Autor: Dnevno

Kada ste bolesni ništa ne može zamijeniti posjet liječniku, ali neka stanja, poput prehlade i grčeva možete umiriti a da ne morate otiči dalje od vlastite kuhinje. Donosimo vam deset namirnica koje se kriju u vašemu domu i mogu vas spasiti u kriznim situacijama kada više ne znate što biste!

1. Jabučni ocat: On ima antibakterijska svojstva i spriječiti će infekcije ako vam pukne žulj, a uz to će i umanjiti peckanje.

2. Vrećica čaja: Tanin i kofein iz čaja mogu ublažiti bol ili oteklinu nastalu uslijed upale. Probudite li se sa podočnjacima, stavite hladnu vrećicu (skuhanog) čaja na zatvorene kapke i ostavite tako par minuta.

3. Maslinovo ulje: Ono će pomoći ako je vaša koža ispucala, a možete ga dodati i na vrhove kose kako bi bila sjajna. Ukoliko niste posjetili pedikera nakon ljeta, namočite vaticu u maslinovo ulje i stavite u čarapu te ih ostavite na nogama do jutra. Koža na vašim petama će nakon ovog tretmana biti glatka.

4. Avokado: Vitamini C i E, plus antioksidanti iz ove zelene voćke smanjuju crvenila i upale te hrane kožu. Od avokada možete napraviti i masku za lice, prenosi everydayhealth.com.

5. Đumbir: Popularni indijski začin đumbir miješa se s medom, a može se dodati sok bijelog luka ili limuna te koristiti za liječenje kašlja i astme. Djeluje protuupalno i liječi artritis.

iStock

6. Med: Osim što med može učiniti usne mekima i glatkima poput oblaka, on sadrži sastojke koji liječe rane. Bakterije ne mogu preživjeti jer će šećer kojeg med sadrži pokupiti svu vlagu, a propolis će se pobrinuti za ostalo.




7. Limun: Sa starenjem i sazrijevanjem kože dolaze i promjene u obliku smeđih mrlja. Izrežite limun na kriške i držite ih na mjestima s mrljama deset do 15 minuta dnevno, savjetuje dr. Audrey Kunin, dermatologinja iz Missourija. Kiselina iz limuna će posvijetliti kožu i ujednačiti njen ton, no rezultate nećete vidjeti preko noći. Potrebno je šest do 12 tjedana. Ne smijete pretjerati s korištenjem ove metode jer možete oštetiti gornji sloj kože.

8. Lavanda: Istraživanja su potvrdila kako miris lavande djeluje na vaše tijelo tako što usporava otkucaje srca i snižava krvni tlak. Zato prije odlaska u krevet, kako biste ugodnije spavali, stavite šaku sušene lavande u vazu ili sobu osvježite mirisom na bazi ulja lavande.




9. Češnjak: Svježi češnjak je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta. Sigurno je da konzumacija bijelog luka snižava tlak za desetak posto, poboljšava rad jetre, bubrega i prostate. U ovo vrijeme gripa i prehlada, bijeli luk je najbolji izbor.

10. Zob: Sadrži više osnovnih aminokiselina od svih drugih žitarica, linolnu kiselinu, “spore” ugljikohidrate te vitamine, minerale i oligoelemente. Sadrži vlakna i betaglukan, koji pomažu smanjenju kolesterola u krvi. Prednosti: zob ublažava potištenost, umor, nesanicu i stres. Pogoduje radu želuca i crijeva. Da biste izvukli najveću korist, jedite zob u obliku pahuljica, u mlijeku, juhi, voću i jogurtu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.