iStock

NAPOKON DOKAZANO! Omiljeni orašasti plod čuva srce i sprječava nastanak karcinoma!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Kao i svi orašasti plodovi, i lješnjaci su bogati hranjivim tvarima te sadrže proteine, vitamine, minerale i masti. Najviše se uzgajaju u Turskoj, Italiji, Španjolskoj i Sjedinjenim Državama.

Možete ih jesti sirove ili pečene. Sto grama lješnjaka sadrži 628 kalorija, 60,75 grama masti, 16,70 grama ugljikohidrata, 9,7 grama vlakana i 14,95 grama proteina.

Također, sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kao i kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij i cink.

Lješnjaci su moćni antioksidansi. Oni štite tijelo od oksidativnog stresa i pomažu u prevenciji bolesti poput karcinoma i bolesti srca.

Također, sadrže i proantocijanidin poznat po borbi protiv slobodnih radikala i sposobnosti liječenja infekcija urinarnog trakta.

Dobri su za naše srce jer se u lješnjacima nalaze vitamini i minerali koji čuvaju srce. Za optimalno zdravlje srca preporučuje se veći unos monozasićenih masti koje se nalaze upravo u lješnjacima, a pomažu i u snižavanju kolesterola.

Zbog velike koncentracije antioksidativnih sastojaka, vitamina i minerala, lješnjaci sprječavaju nastanak karcinoma. Vitamin E koji se nalazi u lješnjaku poznat je kao suplement za prevenciju karcinoma.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.