Ilustracija/Pixabay

NAPITAK KOJI POTPUNO REVITALIZIRA TIJELO: Ovo povrće obično jedemo u salatama, a zaboravljamo na njegov ‘čudotvoran’ sok

Autor: Zlatko Govedić

Rajčicu najčešće konzumiramo u salatama, sendvičima ili kao prilog uz glavno jelo. No mnogo ga rjeđe pijemo kao sok, a to je šteta. Sok rajčice veoma blagotvorno djeluje na cijeli organizam te je prava riznica zdravlja.

Svježi sok rajčice odličan je izvor vitamina A i C. Redovnim ispijanjem tog soka spriječit ćete eventualne probleme s vidom, poboljšati imunitet, a pomoći će i zdravlju zuba i kostiju.

Rajčica je, nadalje, bogata vitaminom B6. Pretpostavlja se da on razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne žile, što vodi do bolesti srca.

Zahvaljujući vitaminu B3 (niacinu), sok rajčice smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, a podiže razinu dobrog.

Vlakna u rajčici daju osjećaj sitosti pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

U našem tijelu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Rajčica pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

Rajčica je i odličan izvor antioksidansa koji mogu spriječiti djelovanje i nastanak slobodnih radikala.




Sok rajčice možete, a možete i da ga nanositi na kožu. Pomoći će vam ako imate akne ili proširene pore.

I na koncu, ako imate probavnih tegoba, sok rajčice doista bi vam mogao pomoći. On će olakšati probavu i uspješno će se nositi sa zatvorom.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.