Ilustracija/Pixabay

NAMIRNICE ZA MLADOLIKOST: Osim kozmetičkim preparatima, svoju vitalnost i ljepotu možete očuvati i ispravnim odabirom hrane

Autor: Zlatko Govedić

S obzirom na nezdrave navike i užurban način suvremenog života, veoma je teško zadržati mladenački izgled. Ipak, osim raznih kozmetičkih savjeta o kojima ponekad pišemo, postoje i neke namirnice koje također igraju važnu ulogu.

Tijekom ljeta tako možete obogatiti jelovnik voćem i povrćem u neograničenim količinama, a crveno meso zamijeniti ribljim specijalitetima. Nutricionisti naročito preporučuju češće konzumiranje rajčice, skuše i brokula.

Rajčica je bogata antioksidansima i likopenima koji vrlo uspješno uništavaju slobodne radikale i tako štite organizam od kancerogenih oboljenja. Smatra se da najbolju zaštitnu moć ima umak od rajčice, zbog prisustva ulja koje pojačava djelovanje rajčice. Poželjno je da rajčica bude što češće zastupljena u svakodnevnom jelovniku, bilo svježa ili kuhana.

Skuša je također na popisu poželjnih namirnica jer mast te morske ribe djeluje veoma povoljno. Ona štiti srce jer regulira njegov ritam i čisti arterije. Odlična je zaštita i za mozak i za cijeli živčani sustav. Bogata je masnim kiselinama, vitalnima za stanice živčanog sustava, vitaminom A, najdjelotvornijim antioksidansom, kao i vitaminima B2, B3, B5, B6 i B12. Skušu treba jesti dvaput tjedno. Ova ukusna riba ne gubi svoja ljekovita svojstva ni kada je konzervirana.

Brokula je odličan izvor vitamina C i E koji štite i stimuliraju prirodnu obranu organizma i usporavaju stanično starenje. Osim toga, bogati su indolima, tvarima koje čiste organizam od kancerogenih elemenata. Stručnjaci preporučuju da se tjedno pojede od 200 do 300 g brokule.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.