Ilustracija: Pixabay

NAMIRNICE ZA ČIŠĆENJE PLUĆA: Ako već pušite, pokušajte barem pomoći tijelu u izbacivanju štetnih tvari

Autor: Zlatko Govedić

Pušenje je loše za zdravlje, to svi znamo. Jedna izreka kaže da “svaki pušač želi prestati pušiti” te da “svaki pušač ne želi prestati pušiti”. Drugim riječima, teško je odviknuti se pušenja, iako bi to mnogi htjeli.

Ako već pušite, barem možete uvrstiti u jelovnik namirnice za koje se smatra da čiste organizam od nagomilavanja štetnih stvari. One mogu učinkovito djelovati na čišćenje pluća od raznih štetnih tvari koje se mogu naći u duhanu, napose nikotina.

Ovo su četiri najdjelotvornije namirnice po preporuci stručnjaka za čišćenje pluća od nikotina.

Celer se obično konzumira kao dodatak prehrani, npr. u juhama, i može se pronaći u određenim receptima. Enzim koji proizvodi vitamin E stimulira i omogućava jačanje plućne membrane.

Luk i češnjak također su poznati kao “čistači pluća”.

Đumbir pak djeluje antibakterijski i pomaže bronhijalnim cijevima u izbacivanju nakupljenih štetnih tvari.

Grejp sadrži mnogo antioksidansa i poznat je kao učinkovit za čišćenje organizma. No grejp može biti i opasan za zdravlje u kombinaciji s lijekovima jer može pojačati djelovanje lijeka do te mjere da se čini da je bolesnik uzeo prekomjernu dozu lijeka, dok u drugim slučajevima djelovanjem naringina, tvari koja se nalazi u grejpu, može doći do smanjene apsorpcije lijeka iz krvi.




Nadalje, grejpfrut ili njegov sok mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata prije ili nakon uzimanja lijeka. Ta gorka voćka također povećava razinu kalcijeva oksalata koji može uzrokovati bubrežne kamence. Stoga, s njime valja oprezno. Ne pretjerujte.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.