Ilustracija/Pixabay

NAMIRNICE KOJE VODE DO BRONČANOG PREPLANULOG TENA: Kožu za sunce treba pripremiti i iznutra i izvana

Autor: Zlatko Govedić

Preplanuli ten izgleda lijepo i atraktivno, ali vrlo je važno da kožu dobro pripremite za sunce, kako izvana tako i iznutra. Ove tri namirnice mogu vam poći da postignete ujednačen, brončani preplanuli ten.

Jaja su prepuna vitamina A, B i D koji regeneriraju i hrane kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, prijatelj vašeg preplanulog tena jest i vitamin B6 koji se nalazi u žumanjku, a zbog kojeg koža dobiva zaštitni sloj u obliku tamnih pigmenata koji ju štite.

Jaja možete kombinirati uz svježi sir jer on sadrži veću količinu kalcija koji također utječe na brzinu obnavljanja i tamnjenja kože, kao i uz maslinovo ulje koje revitalizira i regenerira kožu.

Osim što je vrlo ukusan dodatak jelima, mrkva je prepuna sastojka koji štiti kožu od štetnog UV zračenja te je priprema za sunčanje. Riječ je o beta-karotenu. Kada se on pretvori u vitamin A koža dobiva potrebnu zaštitu te štiti kožu od opeklina tako što aktivira melanin koji joj daje preplanuli izgled.

Mrkvu je najbolje jesti sirovu, naribanu u salati u kombinaciji s rajčicom i paprikom, a u jelu u kombinaciji s tikvicama koje su također prijateljice vašeg ljetnog tena i zdrave kože.

Ljetno osvježenje svakako potražite u rashlađenom voću među kojim svakako vladaju lubenica i breskva. Osim što će okrijepiti vaše tijelo i pružiti mu potrebnu tekućinu, ovo voće prepuno je vitamina A koji privlači zrake sunca i time ten dobiva toliko željenu brončanu boju. Lubenica sadrži i vitamin B i B6 koji su također prijatelji vaše kože, ali i preplanulog tena. Napravite ukusnu voćnu salatu od breskve i lubenice, a po želji možete dodati i zreli mango te ostale svježe plodove sa stabla.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.