Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

NAMIRNICA KOJA POMLAĐUJE I POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA: Od sada ćete ovu biljku sve više uključivati u prehranu

Autor: Zlatko Govedić

Rukola (Eruca sativa) je samonikla biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). To se lisnato povrće uzgaja radi jestivih zelenih listića karakterističnog mirisa. Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom i otporna je na mraz. Zato se uzgaja tijekom cijele godine. Najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim zemljištima.

Da biste pojačali dozu zdravlja tokom ljetnog perioda, u svaku salatu koju napravite ubacite nekoliko listića svježe rukole. Samo je dobro operite i njome začinite bilo koju porciju povrća. Tako ćete svoj organizam nahraniti velikom količinom kalija, kalcija, željeza, mangana te vitamina A, B, C i K. Pritom ćete unijeti minimum kalorija, zbog čega se rukola preporučuje i za dijete.

Rukola je bogata vlaknima i antioksidansima, ubrzava metabolizam i štiti organizam od toksina. Dobra je u borbi s lošim kolesterolom i povišenim šećerom. Preporučuje se kod kroničnih upalnih procesa i srčanih oboljenja, a kako obiluje klorofilom, sprječava oštećenja DNK i jetre. Štiti i mozak, sprečavajući da dođe do opadanja kognitivnih sposobnosti, jer posjeduje velike količine vitamina B, napose folata.

Plak koji se nakuplja na stjenkama arterija može biti povezan s lošom apsorpcijom kalcija, a vitamin K se brine za to da kalcij dođe gdje je najpotrebniji.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.