Foto: Pixabay

Nakon Viagre stiže i lijek za smanjeni libido? Kada su mužjaci ovo dobili, počeli su skakati i na nežive predmete

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su možda otkrili “sklopku” u mozgu za muški libido, sugerira nova studija na miševima.

“Sklopka” je zapravo sklop skupine neurona koji povezuje više regija mozga. On ne samo da pomaže mužjacima miševa da prepoznaju ženke, već i kontrolira njihovu želju da se pare s njima i tako iskuse zadovoljstvo.

Autori kažu da bi to otkriće moglo poboljšati naše razumijevanje načina na koji je spolno ponašanje različito regulirano kod muških i ženskih sisavaca. Jednoga bi dana rad mogao dovesti do razvoja novih lijekova za liječenje niskog libida, za koji se procjenjuje da pogađa 20% muškaraca u nekom trenutku života.


Iako održavanje visokog seksualnog nagona nije ključno za nečije zdravlje, iznenadni, neočekivani gubitak libida može biti uznemirujući i za pojedince i za njihove partnere/ice.

Ključne namirnice koje nas čine pametnijima: Blagotvorno utječu na mozak i mogu potaknuti mentalnu oštrinu

Neuronski sklop

U novoj studiji znanstvenici su promatrali mozgove odraslih mužjaka miševa koji nikada nisu vidjeli ženku otkad su odbijeni od sise.

Prethodno istraživanje te skupine odredilo je skupinu neurona koji reguliraju mogu li mužjaci miševa prepoznati ženke na prvi pogled. Ti neuroni povezuju dvije regije mozga: intersticijsku jezgru strije terminalis (BNST) u amigdali, ključnu regiju mozga za emocionalnu obradu, i preoptičko područje hipotalamusa (POA).

Pošto je otkrio važnost tih stanica, tim je odlučio istražiti kako one točno komuniciraju i otkrio da određeni neuroni u BNST-u izlučuju kemikaliju poznatu kao “tvar P”.
Mala molekula veže se na receptore na specifičnim neuronima POA, koji zatim aktiviraju i šalju poruke regijama mozga koje reguliraju kretanje te iskustvo i predviđanje osjećaja užitka povezanog sa seksom.

Kada su istraživači stimulirali ove BNST neurone u muškim laboratorijskim miševima, POA neuroni glodavaca postali su sve aktivniji i počeli su se pariti sa ženkama nakon samo 10 do 15 minuta.

Izravna opskrba tvari P u POA mužjaka miševa toliko je potaknula njihov seksualni nagon da su se pokušali pariti s neživim predmetima.
Šest savjeta za održavanje figure tijekom ljetnih vrućina: Zvuči kao nemoguća misija, no ima načina

Ne funkcionira kao Viagra

Autori tvrde da će svi budući lijekovi koji ciljaju na libido djelovati sasvim drugačije od Viagre koja liječi erektilnu disfunkciju povećanjem dotoka krvi u penis.

Umjesto toga, lijekovi bi izravno pojačali ili smanjili aktivnost specifičnog područja u mozgu koje kontrolira mušku seksualnu želju.

Međutim, takvi su lijekovi još daleko od dolaska na tržište.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.