pixabay/ri

Nakon što ovo pročitate, više vam neće pasti na pamet da sušite rublje po radijatorima

Autor: Dnevno

Istraživanja su pokazala da, iako mnogi pribjegavaju ovoj metodi u zimskim mjesecima, sušenje rublja na samom radijatoru baš i nije najbolja ideja jer tako možemo ugroziti svoje zdravlje.

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojeg dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena te samim tim pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pokraj radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom zrak toliko isušuje, a to negativno utječe na sluznice dišnih organa koje postaje toliko suhe da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

pixabay/Jill Wellington

Također se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Unatoč upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija provedena.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale su vlagu, grinje, što pokazuje da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcije dišnih organa su brojni – kašljanje, kronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.