Foto: Pixabay

NAKON 20 GODINA PADANJA BROJKI: Zdravstveni djelatnici u panici, opet raste broj pušača

Autor: Dnevno.hr

Broj cigareta prodan u SAD-u prošle je godine narastao po prvi put u dvadeset godina, objavila je državna agencija u srijedu.

Prema istraživanju Federalne komisije za trgovinu (FTC), proizvođači duhanskih proizvoda 2020. su prodali 203,7 milijardi cigareta.

To predstavlja rast od 0,4 posto u odnosu na godinu prije, objavila je ta agencija u srijedu u Washingtonu, ne ulazeći u uzrok povećanja, prenosi agencija dpa.

Američki duhanski div Altria, proizvođač cigareta poput Marlbora, ranije je pripisao rast potražnje pandemiji koronavirusa.

Dodatan razlog je što se dio pušača vratio na konvencionalne proizvode zbog strožih regulacija e-cigareta.

FTC primjećuje kako je duhanska industrija 2020. povećala i svoja izdvajanja za reklamiranje, na 7,8 milijardi dolara sa 7,6 milijardi godinu prije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu trenutno puši otprilike milijardu ljudi, od kojih 80 posto živi u zemljama nižeg ili srednjeg dohotka.




Duhan je odgovoran za smrt osam milijuna ljudi godišnje, dodaje WHO u objavi sredinom godine.

Michael Bloomberg, WHO-ov svjetski ambasador za nezarazne bolesti i ozljede, u istom priopćenju ističe kako je duhanska industrija počela agresivno reklamirati svoje proizvode zbog pada potražnje.

“Njihov cilj je jednostavan: navući još jednu generaciju na nikotin. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi”, dodao je bivši gradonačelnik New Yorka.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.