Unsplash

Najtretiranije voće i povrće: OVE namirnice NE SMIJETE KUPOVATI ako nisu iz ekološkog uzgoja

Autor: Iva Hanzen

Postoji mnogo vrsta voća i povrća koje ne morate kupovati iz ekološkog uzgoja. Primjerice rajčica. Prema posljednjih istraživanjima ova poslastica koju stanovnici Mediterana toliko vole, ubraja se među 15 namirnica koje ne moraju biti iz organskog uzgoja. Izgleda da su proizvođači rajčice postali oprezniji pa u uzgoju rajčice upotrebljavaju manje invazivne pesticida, a neki tvrde da je manipulacija rajčicama postala bolja, dok neki ovo povezuju s klimatskim promjenama.

Unsplash

Jabuka je s druge strane sasvim druga priča, nju se neki kažu čak šprica s 30-ak vrsta pesticida pa je ona fina hrskava kora koju toliko obožavamo jesti zapravo puna otrova. No, i tome je moguće doskočiti – jabuku jednostavno ogulite, a ako za ostalo voće i povrće koje ste donijeli kući iz nabavke sumnjate da je puno teških metala najbolje je da ga potopite u većoj posudi u koju ste dodali nekoliko žličica octa. Doduše, neki čak preporučuju i blagi deterdžent za suđe, ali kad pogledate i to je kemija pa se bolje držati octa. Pustite da voće i povrće odstoji pa ga isperite i tek onda krenite s kuhanjem.

Unsplash

Za svaki slučaj donosimo vam popis voća i povrća koje bi trebalo kupovati iz ekološkog uzgoja ili bi najbolje bilo da ga uzgajate sami, kao i popis voća i povrća koje ne mora biti iz ekološkog uzgoja.

Unsplash

Voće koje bi trebalo kupovati iz ekološkog uzgoja:

Jabuke, marelice, nektarine, grožđe, kruške, jagode i višnje.

Povrće koje bi trebalo kupovati iz ekološkog uzgoja:

Paprika, celer, krumpir, špinat, bilo koja salata koja se prodaje umotana u plastiku, mahune, krastavci i brašno, odnosno kruh.




Unsplash

Voće koje ne mora biti iz ekološkog uzgoja: 

Ananas, avokado, kivi, mango, lubenica, papaja i grejp.

Povrće koje ne mora biti iz ekološkog uzgoja: 




Luk, kupus, brokula, šparoge, krumpir, patlidžan, rajčica i grašak.

 

 

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.