fbpx
Public Domain Pictures

NAJJAČE DJELOVANJE: Uljem konoplje i boljeg lana u sigurnu borbu protiv raka!

Autor: Ivo Bačlija

Stvarno terapijsko djelovanje se postiže pravilnim omjerom dobrih masnoća u sastavu ulja i u mješavini ljekovitih ulja konoplje (Cannabis sativa) i boljeg lana (Cammelina sativa) idealno se upotpunjuju kombinacija omega-6 (LA) i omega-3 (ALA) masnih kiselina i njihovih derivata. Činjenica je da smo svi u deficitu baš ove biljne prekusorske ali vrijedne alfa linolenske omega 3 masne kiseline

Kod terapije ljekovitim uljima, stvarno terapijsko djelovanje se postiže pravilnim omjerom dobrih masnoća u sastavu ulja i u mješavini ljekovitih ulja konoplje (Cannabis sativa) i boljeg lana (Cammelina sativa) idealno se upotpunjuju kombinacija omega-6 (LA) i omega-3 (ALA) masnih kiselina i njihovih derivata. Činjenica je da smo svi u deficitu baš ove biljne prekusorske ali vrijedne alfa linolenske omega 3 masne kiseline. Naime nutritivno najvrijednija omega-6 masna kiselina je GLA (gama-linolenska) koja je u najvećem postotku prisutna u ulju konoplje, koje je njezin najbolji prirodni suplement.

Proupalni proces

S obzirom na vrlo zahtjevnu metaboličku pretvorbu u organizmu, njezin je biološki nastanak i bioraspoloživost uvelike ograničen te se zbog njenog nedostatka narušava opće zdravstveno stanje, a osobito pogoršava kod kroničnih metaboličkih poremećaja (dijabetes, tlak, dislipidemija, upale, rak…). Povećan unos omega-6 masnoća ne izaziva poželjne učinke u tijelu jer dovodi do značajnog povećanja arahidonske kiseline (AA), no ne i GLA, pa iz tog razloga preporučljivo je svesti izvor omega-6 upravo na konopljino ulje kako bi se metabolizam omega-6 masnoća usporio. Usporavanje metabolizma omega-6 masnoća ubrzat će metabolizam omega-3 masnoća koje će tada u najvećoj mjeri moći izazvati blagotvorni zdravstveni učinak. Treba napmenutii da maslinovo i suncokretovo, pa i kokosovo ulje zapravo nesadrže alfa linolensku, biljnu omegu 3 i na taj način zapravo narušavaju tanku ravnotežu između protuupalnih omega 3 masnih kiselina i proupalnih omega 6 masnih kiselina. I jedna i druga su esencijalne, naše tijelo ih nije u stanju proizvesti i neophodno ih je unositi putem predloženih hladno prešanih ulja.

Ulje boljeg lana

Problem je u tome što u našoj ishrani preovladavaju baš omega 6 i omega 9 masne kiseline kojih je do 15 odnosno 25 puta više no što je potrebno čime se izaviva proupalni učinak na organizam i tako  nastaju razni artritisi, gastritisi i ostali itisi…Da bi se ova ravnoteža popravila u korist omega 3 masnih kiselina potrebno ih je unositi kroz stabilno ulje boljeg lana koje ne oksidira tako lako kao ulje običnog lana.

Masne kiseline

Ulje boljeg lana izuzetan je izvor dobri i h masnoća omega-3 (alfa-linolesnka (ALA)), ali isto tako ono je jedino biljno ulje koje sadrži i prekursore eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) masne kiseline koji se pretvaraju u tijelu u najmoćnije biološki aktivne komponenteu službi popravljanja i održavanja dugoročnog zdravlja. Također sadrži i izuzetno visoku razinu prirodnog vitamina E (tokoferola) kao i njegove derivate (tokotrienole), a time ima i izuzetan anti-age učinak. S obzirom na ovaj jedinstveni sastav masnoća, terapija uljem boljeg lana uvelike potiče metabolizam omega-3 masnoća i aktivira sve biološke i fiziološke funkcije u tijelu te je stoga najpotentniji prirodni terapeutik u svakoj zdravstvenoj potrebi.

Magneti za kisik
Unos omega-3 masnoća i GLA iz prirodnih izvora najbolja su suplementacija ljekovitim uljima za vraćanje fiziološke ravnoteže u metabolizmu masnoća, kao i za postizanje blagotvornih zdravstvenih učinaka. Upravo kombinacija ulja konoplje i boljeg lana sadrži terapijski omjer omega-6:omega-3 masnoća i njihovih metabolita, a i prisutnost svih drugih navedenih bioloških komponenti uvelike povećavaju terapijsku vrijednost ovog jedinstvenog oleoterapijskog pripravka. Isto tako nećete pogrješiti ako kao relativno dobar izvor prekusorskih omega 3 masnih kiselina uzmete dvije čajne žlice hladno prešanog ulja crnog kima, koje ima još puno važnih benefita za naš organizam. Ono djeluje protuupalno, antiseptički, širi bronhije te nam olakšava opskrbu kisikom i što je najvažnije, potpomaže stvaranje tzv. B limfocita koji u našem organizmu uništavaju sve ono što je nenormano, sve što je mutiralo. Ako u ovom ulju  maceriramo još i slatki pelin, dobivamo preparat s kojim si možemo pomoći i kod najtežih bolesti. Pravilan omjer ovih dvaju prekusorskih omega masnih kiselina, najveći kemičar dvadesetog stoljeća i nobelovac dr. Otto Wartburg smatra “magnetima” za kisik na staničnoj razini što sprječava hipoksiju koja po njemu uzrokuje ono najgore, tj. rak.

 

Autor:Ivo Bačlija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.