Ilustracija: Pixabay

NAJBOLJA NOVOGODIŠNJA ODLUKA ZA ZDRAVLJE: Evo kako batatom možete provesti detoksikaciju tijela

Autor: Zlatko Govedić

Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela. Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje tjelesnog tkiva) se kemijski pretvaraju u manje štetne tvari koje se potom izlučuju putem stolice ili urina.

Otrovi mogu potjecati od normalnih procesa koji se u našem tijelu odvijaju unosom hrane, poput amonijaka proizvedenog tijekom razgradnje proteina, ili od udisanja ili unosa kemikalija poput pesticida, sredstava za čišćenje, aditiva hrani, lijekova, zagađenja, dima cigarete i teških metala poput olova.

Iako se detoksikacija primarno smatra tretiranjem ovisnosti o alkoholu i lijekovima, termin se također odnosi na dijete, biljke i ostale metode odstranjivanja ekoloških i dijetalnih otrova iz tijela, a s ciljem optimalnog zdravlja.

Ako želite uspješno započeti godinu s detoksikacijom, važno je da promijenite svoj početak dana i uvedete novi tajni sastojak.

Znanstvenici predlažu da to učinite tako što ćete dodati jedan sastojak vodi koji će vam goditi. Riječ je o batatu (slatkom krumpiru) koji vam može dosta smanjiti apetit.

Ovaj napitak treba pripremiti na poseban način. Istraživači iz Japana predlažu da se batat skuha te da se potom popije voda u kojoj se kuhao.

Naime, otkriveno je da su proteini koji ostaju u vodi učinkovito utječu na smanjenje apetita kod miševa pa vjeruju da bi isti učinak imali i kod ljudi.




Stručnjaci tvrde da su rezultati obećavajući, jer su pokazali da se ta “otpadna voda” može iskoristiti umjesto da se odbaci.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.