iStock

Muškarci, ovo niste znali: S ovim namirnicama zadovoljit ćete svoje nutritivne potrebe

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Muškarci se na mnoštvo načina razlikuju od žena, jedan od njih su i nutritivne potrebe. Kao što žene trebaju određene nutrijente tijekom trudnoće ili u zaštiti od karcinoma dojke,tako i muškarci trebaju unositi nutrijente koji sprečavaju karcinom prostate ili čuvaju mišićno tkivo.

Brojna hrana koju muškarci preferiraju nisu najbolji izbor za njihovo zdravlje. Kako bi smanjili rizik od bolesti srca i karcinoma, ali i općenito poboljšali svoje performanse (od sobe za sastanke do kreveta), muškarci bi svakako trebali sljedeće namirnice učiniti uobičajnim dijelom svoje prehrane:

Kamenice: Samo nekoliko kamenica dnevno osigurat će vaše dnevne potrebe za cinkom. Naime, istraživanja pokazuju da ovaj mineral štiti od karcinoma prostate. Kao dodatan plus, cink poboljšava funkciju reproduktivnog sustava te povećava broj spermija. Dobar izvor cinka su i školjke, nemasna govedina ili svinjetina te mahunarke.

Banane: Banane će vam osigurati brz izvor energije, a uz to su bogate kalijem koji je nužan u regulaciji živčanog sustava, otkucaja srca i krvng tlaka. Prehrana bogata kalijem i magnezijem (i njega ima u bananama) može smanjiti opasnost od srčanog udara. Ako niste ljubitelj banana, dobar izvor kalija su i narančin sok, mlijeko, rajčica te grah.

Masna riba: Svi znamo da je masna riba (losos, sardine, tuna, skuša) najbolji izvor omega-3 masnih kiselina. Te višestruko nezasićene masti blagotvorno djeluju na srce, cirkulaciju, imunološki sustav, a među ostalim, smanjuju rizik od karcinoma prostate. Omega-3 masne kiseline možete pronaći i u sjemenkama lana, orasima, soji, repičinom ulju.

Brokula: Iako svo povrće zaslužuje mjesto u vašoj prehrani, povrće iz obitelji krstašica poput brokule je neizostavno jer štiti od bolesti srca i karcinoma. Brokula je prepuna vitamina C, beta- karotena, kalija i fitokemikalije pod imenom sulforafan, koja pruža snažnu zaštitu od karcinoma prostate i debelog crijeva. Ako ne volite brokulu, zamijenite ju kupusom, cvjetačom ili prokulicama.

Brazilski oraščići: Brazilski su oraščići bogati magnezijem i selenom, moćnim antioksidansima koji štite od bolesti srca i karcinoma, te potiču zdravlje prostate. Selen, također, pomaže sniziti LDL (“loš”) kolesterol.




Integralne žitarice: Integralne žitarice osiguravaju dijetalna vlakna, vitamine i minerale- sve sastojke važne za zdravo srce, izgradnju mišića i održanje vitkog trbuha. Dijetalna vlakna koja osiguravaju ove namirnice regulirat će i neredovitu stolicu. Ako niste probali kvinoju, svakako to učinite, budući da ona obiluje luteinom, sastojkom koji osigurava zdravlje prostate.

Biljni stanoli: Biljni stanoli su prirodni sastojci voća i povrća koji su se pokazali da snizuju blago povišenu razinu kolesterola u krvi. Brojni prehrambeni proizvođači ih u sve većoj mjeri dodaju margarinu, jogurtima, sokovima itd.

Soja: Soja obiluje izoflavonima, sastojcima koji čuvaju prostatu i štite ju od karcinoma. Poželjni su svi sojini proizvodi poput sojinog mlijeka ili tofua.




Bobičasto voće: Ljubičasta, plava i crvena boja koja krasi ovo voće odraz je bogatog sadržaja antioksidansa osobito antocijana. Bobičasto voće u prehrani usporit će starenje te održati mozak vitalnim.

Crveno-narančasto povrće: Crveno-narančasto povrće poput paprika, mrkvi ili bundeva obiluje vitaminom C i beta karotenom – nutrijentima koji pomažu očuvati kožu zdravom, piše portal Vitamini.hr.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.