Ilustracija: Pixabay

Muči vas žgaravica uzrokovana prejedanjem? Srećom, postoji barem pet napitaka koji vam mogu brzo pomoći!

Autor: Zlatko Govedić

Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti, osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda povrata kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB. Bolest je obično posljedica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera

Ako nakon obroka imate neugodan zadah koji prati bol u želudcu ili žarenje, nadutost, pa čak i štucanje, vjerojatno patite od žgaravice uzrokovane prejedanjem. Da biste spriječili tu vrstu žgaravice, potrebno je jesti manje i sporije te pozorno birati namirnice.

Srećom, postoji nekoliko namirnica koje možete iskoristiti.

Savite pola žličice sode bikarbone u čašu vode i razmutite. Popijte mješavinu odjednom i pričekajte nekoliko minuta da počne djelovati. Ubrzo biste trebali osjećati potrebu za podrigivanjem, što je potpuno normalno i poželjno.

Cimet može ublažiti probavne smetnje i smanjiti proizvodnju želučane kiseline. Pomiješajte pola žličice cimeta s 1 dcl vode i popijte nakon obilnijeg obroka.

Napravite čaj od komorača i kima. Ta će mješavina biljaka umiriti želudac i ublažiti nadutost.

Jabučni ocat ublažava i smanjuje proizvodnju želučane kiseline. Možete ga piti kroz duži period, ne samo nakon prejedanja jer ima alkalno djelovanje što je dobro za organizam. Pomiješajte jednu žlicu jabučnog octa s dvije čaše vode.




Đumbir potiče probavu i smiruje želučane tegobe. Napravite blagi čaj od đumbira koji će eliminirati mučninu i smiriti žgaravicu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.