Ilustracija: Pixabay

MUČI VAS SUHI KAŠALJ? Napravite svoj sirup od samo nekoliko sastojaka koje ćete lako nabaviti

Autor: Zlatko Govedić

Bijeli sljez (Althaea officinalis) biljka je visoka 1 do 2 m. Cijela joj je površina prekrivena obiljem trihomima. Veliki i naborani listovi jesu mekani i sivkastozelene boje. U pazušcima listova smješteni su veliki cvjetovi bijele ili svijetloružičaste boje.

Od davnina bijeli sljez koristi u borbi protiv suhog kašlja. Njegova i djelovanja drugih ljekovitih biljaka poznata su koljenima unatrag. Danas, spajajući tradiciju sa suvremenom medicinom, sva ljekovita svojstva bijelog sljeza spojila su se u jedan sirup.

Sirup bijelog sljeza preporučuje se kod upornog, suhog i nadražajnog kašlja djelujući tako da sluzi bijelog sljeza oblažu sluznicu ždrijela, smanjuju iritaciju i tako sprječavaju nadražaj na kašalj.

U isto vrijeme sastojci kamilice, koja se nalazi u tom sirupu, pojačavaju djelovanje sljeza, a djeluju i protuupalno.

Ovakva kombinacija sastojaka je veoma korisna i kao zaštita grla od zagađenja zraka, kao što su dim i smog, te suh zrak u zatvorenim prostorijama.

Biljni sirup bijelog sljeza namijenjen je održavanju normalnog funkcioniranja dišnih puteva kao pomoć za sve vrste kašlja, za suhi, produktivni i pušački kašalj.

Sastojci:




5 dkg korijena bijelog sljeza
1 oguljeni limun
25 dkg šećera
1 l vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u 1 l vode i kuhajte jedan sat, tako da ostane oko 2 dcl skuhanog soka. Sve procijedite. Dok je pripravak još vruć dodajte 3 žlice meda i miješajte dok se ne otopi.




Primjena:

Pijte triput dnevno po jednu žlicu

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.