Ilustracija/Shutterstock

Muče vas žučni kamenci? Evo što možete učiniti da smanjite tegobe: Počnite s ispravnom prehranom

Autor: Zlatko Govedić

Žučni kamenci jesu tvorbe nastale u žučnom mjehuru, malom organu nalik vrećici smještenom neposredno ispod jetre, a promjera su od 2 mm do 5 cm. Kolelitijaza je naziv bolesti koja se javlja prilikom stvaranja kamenaca od sastojaka žuči, pretežito od kolesterola i bilirubina – otpadnih tvari iz krvi. Žučni kamenci mogu uzrokovati začepljenje nekoliko dijelova probavnog sustava i time dovesti do žučnih napadaja (žučne kolike). Bol se većinom osjeća u gornjem desnom dijelu trbuha, neposredno ispod rebara, no može širiti sve do pazuha. Međutim, žučni kamenci većinom ne uzrokuju začepljenja pa su bezbolni, a u tom se slučaju nazivaju “tihi žučni kamenci”.

U tom slučaju nemojte jesti masnu hranu. Previše masti u organizmu dovodi do povećanja kolesterola i njegova izlučivanja u žuč, zbog čega i dolazi do nastanka kamena. Zato prehranu treba da korigirate kako biste spriječili i ublažili tegobe.

Lagana hrana s niskim sadržajem masti, koja se lako probavlja, idealan je izbor. Treba da jedete umjereno i više puta tijekom dana, a nakon obroka prilegnite pola sata.

Od namirnica treba da jedete voće i povrće: blitvu, brokulu, mrkvu i špinat, ali zato ne i kupus, kelj, krastavac, krumpir i papriku. Isto se odnosi i na svinjetinu, svinjsku mast i suhomesnate proizvode. Radije jedite teletinu, puretinu, piletinu i ribu, ali ne i sardine. Također, izbjegavajte jaja, margarin, orašaste plodove i začine kao što su papar, cimet i mljevena paprika. Tijekom dijete preporučuje se uzimanje što više čajeva, a dozvoljeni su i kakao i nemasno mlijeko.

Izbacite alkohol, slatkiše, kofein i mliječnu čokoladu. Ne jedite pohanu i prženu hranu jer ona dodatno iritira žuč. Umjesto suncokretova uzmite maslinovo ulje koje može znatno smanjiti razinu štetnog kolesterola u krvi.

Nije dovoljno samo da ograničite unos šećera i masti. Neophodno je i da pojačate fizičku aktivnost. Lagano vježbanje i svakodnevne šetnje poboljšat će vaše zdravstveno stanje i smanjiti kilograme.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.