fbpx
Ilustracija

Muče vas želučane tegobe? Donosimo vam nekoliko narodnih recepata za borbu s gastritisom

Autor: Zlatko Govedić

Gastritis je upala želučane sluznice. Dijagnoza se može postaviti pošto se uzmu uzorci sluznice želuca (tzv. biopsija) i pogledaju pod mikroskopom. Ako nema upalnog infiltrata sluznice, ili je on minimalan, tada govorimo o gastropatiji.

Gastritis može biti akutni ili kronični. Tegobe kod akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kad tegobe traju mjesecima i godinama, tada govorimo o kroničnom gastritisu. Gastritis je svakako bitno liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.

Donosimo nekoliko narodnih savjeta za ublažavanje i sprječavanje gastritisa.

Tijekom mjesec dana, svakodnevno, prije jela, lagano i dugo žvačite komadiće propolisa. Dnevna količina je 9 do 12 grama.

Iscijedite sok svježeg crvenog krumpira (ne smije biti zelene ni proklijao). Pijte tek iscijeđen, sasvim svjež sok. Uzimajte triput dnevno, sat prije jela, po trećinu čaše tog soka. Kad popijete sok, odležite 20 do 30 minuta, da se bolje apsorbira. Potrebne su 3 terapije po 10 dana, a stanka traje također 10 dana.

Za liječenje gastritisa s povišenom kiselinom treba jesti svježe šljive. Dvadeset minuta prije obroka pojedite 100 grama šljiva ili popijte trećinu čaše svježe iscijeđenog soka. Ponavljajte to 27 dana.

Za smanjenje želučane kiseline, od davnina se rabi kaša od bundeve, skuhana u mješavini od jednog dijela mlijeka i dva dijela vode.

Kiselinu smanjuje i svježe iscijeđeni sok mrkve.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.