Izvor: Pixabay

MUČE VAS PROBAVNE TEGOBE? Rješenje već imate u kuhinji! Ovim narodnim pripravkom možete poboljšati metabolizam

Autor: Zlatko Govedić

Kao ljekovita biljka, jabuka se spominje već u starim babilonskim natpisima iz 8. st. pr. n. e. I srednjovjekovna medicina jabukama daje značajno ljekovito djelovanje. U to doba, većina plodova starih sorti jabuka trebali su biti, za tadašnje trendove, znatno više kiseli, bogati oporim sastojcima i nešto drvenastiji.

Jedenje neoguljenih jabuka općenito ima adstrigentno, laksativno i baktericidno djelovanje. Osim toga, jabuka je ima povoljan utjecaj i na želudac. Vlakna ploda jabuke su prehrambena vlakna koja imaju veoma visok udio pektina.

Ako vam probavni trakt ne radi pravilno i imate česte napade kiseline u želudcu, trebali biste poduzeti neke mjere da biste se oslobodili te neugodnosti.

Ako ne želite odmah posegnuti za sodom bikarbonom ili tabletama, možete i sami napraviti ukusni lijek.

Ogulite nekoliko jabuka, stavite u lonac i dodajte malo vode. Ostavite da se krčka na laganoj vatri nekoliko sati, ali pazite da voda ne ispari te da jabuke ne zagore.

Kada smjesa postane gusta, ostavite da se ohladi i stavite u hladnjak. Sljedeći put kad osjetite poteškoće, uzmite nekoliko žlica te smjese od jabuka.

Jabuke jedite kada god možete – svježu, u kompotu, poslasticama, bilo kojem obliku jer su one jako korisne za probavu.




Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.