fbpx
Ilustracija/Pixabay

MOŽE LI SE VODA U ČAŠI ‘POKVARITI’? Stručnjaci objašnjavaju zašto dolazi do promjene okusa

Autor: Zlatko Govedić

Sigurno ste primijetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan okus. Mnogi se pitaju je li to znak da se voda “pokvarila”?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan okus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji jednostavno objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena zraku upila je malo ugljikova dioksida, a djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je voda promijenila kemijski sastav.


Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja okus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama pa je u njoj završila i određena količina prašine.

To ne znači da se voda “pokvarila”, ali zbog svega navedenog, sljedeći put dobro razmislite hoćete li popiti ustajalu vodu ili ćete si uliti svježu.

Koliko vode treba piti?

Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0  litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, proljeva, povraćanja).

Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva.

Pijte vodu prije nego što ožednite. Pijte što češće čak i kad niste žedni, jer mehanizam žeđi ne može točno na vrijeme ukazati kada je vrijeme za vodu i tako spriječiti dehidraciju. Prava istina je sljedeća: kad osjetite žeđ već ste blago dehidrirani.
Vodu pijte prije ili poslije obroka, a ne tijekom jela jer ometa probavu hrane. Ako ipak imate želju nešto popiti, pijte manje količine u manjim gutljajima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.