Foto: Pexels

Možda je pronađen način kako zaustaviti krivca za većinu raka kod ljudi: ‘On nam inače pomaže’

Autor: F.F

Protein MYC igra važnu ulogu u normalnim funkcijama zdravih stanica, ali kada nastanu stanice raka, taj protein potiče širenje bolesti. Znanstvenici su sada možda otkrili način kako to spriječiti. Problem s kontrolom MYC-a je što je to nepravilni protein koji nema jasno određenu strukturu. To otežava lijekovima da ga učinkovito ciljaju.

Međutim, istraživački tim s Kalifornijskog sveučilišta u Riversideu (UCR) razvio je peptidno jedinjenje koje se može vezati za MYC i pomoći u vraćanju njegove kontrole, prenosi Science Alert.

“MYC djeluje više kao steroid koji potiče brzi rast raka, nego kao hrana za stanice raka. Odgovoran je za 75 posto svih slučajeva raka kod ljudi”, rekao je biokemičar Min Xue. “Normalno, aktivnost MYC-a je strogo kontrolirana. No, u stanicama raka postaje preaktivan i nepravilno reguliran.”

Foto: Pexels

Veliki korak

Istraživači su proučili male dijelove strukture MYC-a kako bi stvorili knjižnicu peptida koji mogu interakcionirati s njim. Jedan od tih peptida, NT-B2R, pokazao se posebno učinkovit u blokiranju djelovanja MYC-a.

Liječnica objasnila zašto je opasno jesti odstajalu rižu: ‘Nisam mogla otići na hitnu’

U testovima na kulturama stanica raka mozga, NT-B2R se uspješno vezao za MYC, mijenjajući način na koji stanice reguliraju svoje gene i smanjujući metabolizam i širenje raka.
Iako će biti potrebna daljnja istraživanja na ljudima, znanstvenici su optimistični jer su možda pronašli način kako zaustaviti jedan od mehanizama kojima rak koristi zdrave biološke procese kako bi preživio.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.