Unsplash

Morate im dati priliku! Ništa na svijetu nije tako zdravo kao ove četiri veličanstvene namirnice

Autor: Iva Hanzen

Sigurni smo da ove namirnice nikad, ali baš nikad ne koristite u svoj prehrani. To je prava šteta jer osim što slove kao neke od najzdravijih namirnica, izuzetno su ukusne i što je najbolje – imaju jako malo kalorija.

Konoplja

Proizvodi na bazi industrijske konoplje, prije nekoliko su se godina polako počeli pojavljivati na policama dućana, prvenstveno onih zdrave hrane, da bismo ih danas čak mogli naći i supermarketima te konačno šire priznavati njihovu djelotvornost. Kada govorimo o proizvodima od konoplje, najčešće se radi o jestivim uljima, proteinu konoplje te namirnicama temeljenim na sjemenkama konoplje. Ulje je dobro piti ujutro, dok će vas protein konoplje, ako ga ubacite u smoothie dugo držati sitima, a možete ga koristiti i umjesto brašna za izradu zdravih kolača i keksa. Sjemenke konopolje će pak biti odlične za izradu jako ukusnih hamburgera. Doduše, u tom ćete slučaju, kao i kod konopljinih kolača i keksa morati dodati i malo bijelog brašna kako bi se tijesto lakše povezalo i diglo.

Pixabay

Neki će možda i dalje biti skeptični prema ovim proizvodima budući da se radi o ‘sestri’ biljke Canabis indica, koja ima psihoaktivno djelovanje. Međutim, industrijska konoplja Cannabis sativa bitno se razlikuje se od indijske konoplje  jer se ne koristi kao opojna droga već poglavito u industrijske svrhe. Osnovna razlika između ove dvije biljke jest u tome što indijska konoplja obiluje THC-om, dok je u industrijskoj konoplji THC prisutan u zanemarivim tragovima te ona nema psihoaktivno djelovanje.

Unsplash

Bučine sjemenke

Ove je sjemenke lako uključiti u prehranu jer ih možete koristiti kao grickalicu pa ih ne morate niti pripremati, a zelena salata će biti puno ukusnija, hrskavija i duže će vas činiti sitima ako pobacate bučine sjemenke po njoj. Osim činjenice da ne zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu pa ih možete dodavati u razna jela, primjerice juhe i salate, oduševljava i to da su siromašne kalorijama, a istovremeno su jako zdrave. Odlične su za san i probavu, a kažu i da pojačavaju kvalitetu sperme.

Unsplash

Sok od celera




Da napravite sok od celere, to vam sigurno nikad nije palo na pamet, ali trebali biste znati da on čini čuda za zdravlje. Pomaže pri mršavljenju, potiče probavu, odličan je za bubrege, kao i za zglobove, rješava mamurluk u trenu i usporava starenje. Nemojte zanemariti niti celer kao takav jer grickanje celera uklanja loš zadah.

Unsplash

Kokos

Bilo da ga koristite u obliku ulja ili naribanog na listiće nećete pogriješiti jer je kokos izuzetno zdrav. U tradicionalnoj medicini koristi za liječenje raznih oboljenja. To su primjerice bolesti dišnog sustava, gripa i prehlada, upala grla i pluća, infekcija urinarnog trakta, bolesti desni,  pothranjenost, tumori, herpes, hepatitis C i  probavne smetnji. Atletičari ga pak koriste kao izvor energije jer doprinosi poboljšanju izdržljivosti.




Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.