Morate biti u izolaciji sa svojom obitelji, a ne znate što ćete raditi? Evo nekoliko savjeta…

Autor: Sanja Plješa

Sama pojava pandemije koronavirusa utjecala je na donošenje posebnih mjera sigurnosti u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Ljudi moraju mijenjati svoje stare navike i prilagoditi se novonastaloj situaciji. To podrazumijeva cjelodnevni boravak u kući, izlazak samo do trgovine i ono što je mnoge pogodilo je distanca od dragih ljudi.

Kako ističu mnogi psiholozi i psihoterapeuti, ovo razdoblje “izolacije” najviše smeta tjelesno aktivnom djelu stanovništva i roditeljima s djecom koja su navikla vrijeme provoditi vani i uživati u prirodi i šetnji. Oni predlažu da više vremena provedete sa svojom obitelji, pročitate neku dobru knjigu te da iskoristite to “slobodno vrijeme” i pogledate preko interneta neki dobar film ili emisije kulturnog sadržaja, piše portal Centar zdravlja.

Koliko nas stigne tijekom tjedna pogledati neki dobar film? Imate dovoljno vremena da preokrenete ovu izolaciju u svoju korist. Osim gledanja filmova na televiziji imate dosta edukativnih programa, serija koje možete gledati zajedno sa svojom obitelji. Možete iskoristiti sve pogodnosti koje vam se pružaju na internetu.

Kada ste posljednji put pročitali neku dobru knjigu? Ovo je savršeno vrijeme da to ispravite. Mnoge trgovine knjiga prilagodile su se novoj situaciji i omogućile svojim čitateljima da do svojih omiljenih djela i pisaca dođu jednim klikom. Također, na internetu možete pronaći i online knjige koje su svima dostupne i na taj način uživate u čitanju mnogih klasika.

Zaista postoji bogat sadržaj kojim možete ispuniti svoje vrijeme, samo je pitanje kako ćete to osmisliti.

Iskoristite ovu situaciju – družite se i igrajte se sa svojom djecom




Koronavirus i uvođenje novih epidemioloških mjera nisu pogodile samo najstarije već i najmlađe. Djeca se najteže privikavaju na takvu situaciju. Njihove dnevne aktivnosti su izmijenjene, nema vrtića, nema odlaska u park niti posjete prijateljima. Sada je potrebno pametno iskoristiti i osmisliti načine kako ćete ih animirati i ne dozvoliti da veći dio vremena provedu igrajući igrice.

Roditelji bi trebali obratiti pažnju na uobičajene dnevne aktivnosti djece, poput ustajanja, davanja obroka, spavanja te se potruditi oko toga da se tijekom dana te aktivnosti značajno ne izmjene. Postoje kreativne ideje i načini kako možete zabaviti svoju djecu, a da ujedno da i vi uživate igrajući se s njima. Od crtanja, bojanja, izrade raznih oblika od plastelina i tijesta, slaganje kockica, slagalica, igranja uz glazbu, čitanje knjiga pa sve do skakanja po krevetima. Ima rješenja, vi izaberite onaj koji smatrate najboljim i prepustite se uživanju i igranju sa svojom djecom.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.