japanska prepelica s jajima / iStock

Moćno sredstvo narodne medicine: Jaja japanskih prepelica jedu se već stoljećima za razna stanja

Autor: Zlatko Govedić

Japanska prepelica (Coturnix japonica) je vrsta prepelice koja živi u istočnoj Aziji. Selica je, gnijezdi se u Mandžuriji, jugoistočnom Sibiru, sjevernom Japanu i na Korejskom poluotoku, dok prezimljava na jugu Japana i na jugoistoku Kine. Njezina su staništa travnjaci i obrađena polja, baš kao i obale rijeka.

Brojni su pisani tragovi o pozitivnom utjecaju mesa i jaja prepelice na ljudski organizam, posebno na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak. Postoje pisani podaci o japanskoj prepelici koji datiraju iz 12. stoljeća, i tada su uzgajane i čuvane zbog pjevanja. U tim zapisima piše i da se japanski car hranio prepeličjim mesom kako bi lakše podnosio tuberkulozu. Od tada počinje ozbiljan uzgoj prepelica u Japanu. Početkom 20. stoljeća poprilično je zastupljen uzgoj prepelica u cilju proizvodnje mesa i jaja.

Danas se jaja japanske prepelice najčešće rabe za liječenje bronhitisa, bolesti živčanog sustava, srca, krvotoka, jetre i bubrega. Samo oplođena jaja imaju ljekovitu moć pa ih treba kupovati od provjerenih prodavača. Jaja japanskih prepelica mogu se držati u hladnjaku 60 dana, ali kada se rabe kao lijek potrebno je da nisu starija od 30 dana.

Jaja treba piti sirova i to svakoga jutra natašte, a narednih pola sata ne treba ništa jesti. Kompletna dnevna doza uzima se odjednom i pije se cijelo jaje. Za vrijeme terapije nije poželjno konzumiranje alkohola. Oprez se preporučuje osobama koje pate od žuči.

Da bi se lakše konzumirala mogu se umutiti mikserom uz dodatak meda, jogurta, soka od limuna, jabuke, naranče i sl.

Jaja japanskih prepelica preporučuju se djeci, sportašima, osobama koje obavljaju teške fizičke poslove i starijim osobama.

Primjena u istočnjačkoj medicini

U japanskoj narodnoj medicini jaja japanskih prepelica kao lijek rabe se za liječenje u ovim količinama:




120 jaja: povišeni krvni tlak, čir na želudcu i dvanaesniku

240 jaja: anemija, migrena, dijabetes, gastritis, bronhitis, astma, arterioskleroza, infarkt, višak kolesterola u krvi, anksioznost, tuberkuloza
1080 jaja: tumor na mozgu, premor i fizičke ozljede

Liječenje se provodi tako da se prva tri dana piju po 3 jajeta, a nakon toga pa sve do kraja liječenja po 5 jaja.




Terapija tako treba da traje od 15 do 50 dana. Ako je potrebno, može se ponoviti nakon obvezne stanke od dva mjeseca. Razmak između dvije terapije ipak ne bi trebao biti duži od šest mjeseci.

Ako pijete lijekove za navedene bolesti, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.