Foto: Pexels

Mnogi svoj dan počinju svježim sokom od naranči: ‘To nikako ne smijete raditi’

Autor: F.F

Citrusno voće predstavlja široku paletu sočnih plodova koji su ne samo ukusni već i izuzetno zdravi. Ovi plodovi, koji pripadaju porodici Rutaceae, obično su bogati vitaminom C i drugim korisnim hranjivim tvarima. Neki od najpoznatijih citrusa uključuju naranče, limune, limete, grejpfrut i mandarine, ali postoji mnogo više sorti koje se mogu naći širom svijeta.

Jedna od glavnih prednosti citrusa je njihov visok udio vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv prehlade i gripe. Osim toga, citrusi su dobar izvor vlakana, antioksidansa i drugih hranjivih tvari koje pružaju različite zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje probave i održavanje zdrave kože.

Osim što se mogu jesti sirovi, citrusi se mogu koristiti na različite načine u kulinarstvu. Mogu se dodati u salate, smoothieje, deserte, marinade i umake kako bi se dodala svježina i kiselkasti okus. Također se mogu koristiti za pripremu osvježavajućih napitaka poput limunade ili soka od naranče. Također se mogu koristiti za pripremu konzervi, marmelada i slastica.

Foto: Pexels

Mnogi ga piju ujutro

Kada birate citrusno voće, važno je odabrati plodove koji su teški za svoju veličinu i imaju čvrstu kožu. Najbolje je kupovati sezonsko voće koje je svježe i lokalno proizvedeno jer će imati najbolji okus i hranjive sastojke. Prije konzumacije, voće treba dobro oprati kako bi se uklonili pesticidi i drugi nečistoće s površine.

Uz svoj osvježavajući okus i raznolike zdravstvene prednosti, citrusno voće je odličan dodatak svakodnevnoj prehrani. Dodajući ih u svoju prehranu možete uživati u njihovim brojnim blagodatima za zdravlje i okus. No, stručnjaci ističu kako ih ne bi trebali konzumirati – ujutro.

Suha usta mogu biti znak opasne bolesti: ‘Problem može biti negdje drugdje u tijelu’




Prema dijetetičarima, iako je umjereno konzumiranje svih vrsta hrane dopušteno, postoje određene namirnice koje bi trebali izbjegavati jesti na prazan želudac. Citrusno voće, poput limuna, mandarina ili naranči, često se konzumira kao dio doručka ili u obliku soka, no može povećati kiselost u želucu, što povećava rizik od gastritisa i čira na želucu, prenosi Healthshots.

Osim toga, visok udio vlakana i fruktoze u citrusnom voću može usporiti probavu ako se konzumira na prazan želudac. Dijetetičari također upozoravaju da treba izbjegavati konzumaciju jogurta, začinjene hrane i hrane bogate prerađenim šećerima na prazan želudac. Također, preporučuju da se izbjegava konzumacija kave na prazan želudac.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.