Shutterstock

Mnogi ga ne vole, a ne znaju što propuštaju: Između ostalog, kelj smanjuje rizik od tumora!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Kelj je srodnik kupusa, brokule i cvjetače, podrijetlom je sa Sredozemlja, a zbog modrozelenog kovrdžavog lišća koje zna biti gorko, ljudi ga ponekad zaobilaze u prehrani. Ipak, ne bi trebalo, jer kelj ima više željeza po kaloriji nego govedina i više kalcija nego mlijeko. Pun je vlakana i omega-3 kiselina pa nema izgovora da ga ne jedete.

Detoksicira organizam

Nova istraživanja pokazala su da kelj može potpuno detoksicirati organizam i regulirati njegovo opće stanje jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotoicijanat koji nastaje iz molekula kelja.

Smanjuje rizik od raka

U nedavnim istraživanjima utvrđeno je da kelj smanjuje rizik od dobivanja raka kod barem pet različitih tipova kancera: debelog crijeva, dojke, mjehura, jajnika i prostate. I u ovome značajnu ulogu igra izotocijanat, koji nastaje iz molekula kelja, glukozinolata.

Pun je željeza i kalcija

Ima više željeza po kaloriji nego govedina, a više kalcija po kaloriji nego mlijeko te se lakše apsorbira u organizmu u odnosu na mliječne proizvode.




Bogat je proteinima

Sa samo 100 grama kelja pokriva se 88 posto preporučenog dnevnog unosa proteina

Čuva oči i srce




Bogat je karotenoidima i vitaminom A koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju jer štite od ultraljubičastog zračenja i slobodnih radikala. Istraživanja kažu da umanjuje šanse za razvoj katarakte do 50 posto.

Obilje vitamina K u kelju štiti srce jer smanjuje rizik od ateroskleroze.

Hrani kosti

Vitamin K ključan je i za zdravlje kostiju, a 100 grama kelja sadrži više od 1.000 posto preporučenog dnevnog unosa.

Ovaj vitamin poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje njegovo urinarno izlučivanje pa vas čuva od frakture kostiju.

Podiže imunitet

Kelj je bogat karotenoidom i flavonoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.