Foto: Unsplash

Miris tijela govori mnogo više nego što ste mislili: Mogu li se njime otkriti naša narodnost i rasa?

Autor: Zlatko Govedić

Miris vašeg tijela nije samo nešto što osjetite, već i nešto što stvarate. Taj miris je toliko karakterističan da vas može razlikovati od svih drugih oko vas.

Vaš je miris složen proizvod koji ovisi o mnogim faktorima, uključujući ponajprije genetiku. Istraživači vjeruju da posebna skupina gena, poznata kao glavni kompleks histokompatibilnosti, igra ključnu ulogu u oblikovanju vašeg mirisa. Ti su geni uključeni u obrambeni sustav vašeg tijela i također se vjeruje da utječu na vaš osobni miris putem proizvodnje specifičnih proteina i kemikalija.


Vaš miris nije konstantan nakon što ga tijelo proizvede. Znoj, masnoće i drugi tjelesni izlučevini dolaze do površine vaše kože, gdje ih mikrobi razgrađuju i transformiraju. Taj proces mijenja i dodaje mirise koji čine vaš osobni miris. Ti mirisi izlaze iz vašeg tijela i ostavljaju trag oko vas. Taj trag može se koristiti za praćenje, lociranje i identifikaciju određene osobe, kao i za razlikovanje zdravih i bolesnih ljudi.

Molekule u zraku

“Kada ste u blizini druge osobe, možete osjetiti toplinu njenog tijela, čak i bez fizičkog dodira. Možda ćete čak osjetiti miris te osobe iako joj niste blizu. Toplina ljudskog tijela stvara temperaturnu razliku između tijela i okolnog zraka. To znači da zagrijavate zrak oko sebe, dok ostatak zraka ostaje hladan. Ta promjena temperature stvara struje zraka koje okružuju vaše tijelo”, pišu kemičari Chantrell Frazier s Državnog sveučilišta u Framinghamu (Massachusetts, SAD) Kenneth G. Furton s Međunarodnog sveučilišta u Floridi (SAD) i Vidia A. Gokool s Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore (Kalifornija, SAD) u novom eseju.

Znanstvenici vjeruju da te zračne struje pomažu širiti vaš osobni miris tako da pronose milijune stanica kože koje tijelo svakodnevno izbacuje prema okolini. Te stanice kože djeluju kao mali brodovi koji prenose izlučevine vaših žlijezda i mikroba koji sudjeluju u stvaranju vašeg mirisa. Taj se miris polako taloži u vašem okruženju.

Vaš osobni miris sastoji se od hlapljivih organskih spojeva prisutnih u plinovima koje vaša koža emitira. Ti su plinovi mješavina znoja, masnoća i tragova kemikalija koje izlučuju vaše kožne žlijezde.

Tri skupine čimbenika

Glavne komponente vašeg mirisa ovise o unutarnjim čimbenicima kao što su vaša genetika, rasa, etnička pripadnost i druge osobine. Sekundarne komponente mogu varirati ovisno o faktorima kao što su stres, prehrana i zdravstveno stanje. Tercijarne komponente mogu dolaziti iz vanjskih izvora, kao što su parfemi i sapuni, i nadopunjuju vaš prepoznatljiv profil mirisa.

Prirodni postupak ‘protiv prehrambene industrije’: Ima brojne dobrobiti i za dijete i za majku
Unatoč potencijalu ljudskog mirisa kao ključnog forenzičkog dokaza, to je i dalje područje koje se razvija.

“Zamislite slučaj kada policijski istražitelj uzima uzorak mirisa s mjesta zločina kako bi ga usporedio s mirisom osumnjičenika. Daljnja istraživanja analize ljudskog mirisa mogu pomoći u boljem razumijevanju individualnih razlika u mirisu i kako te informacije mogu biti primijenjene u forenzičkim i medicinskim laboratorijima”, zaključuju autori.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.