Mijenjate li redovito četkicu za zube? Izvor: Pixabay

MIJENJATE LI ČETKICU ZA ZUBE: Vaša četkica za zube prva je linija obrane od bakterija koje uzrokuju bolesti desni, karijes i neugodan zadah!

Autor: Matea Sušac

Jeste li znali da četkica za zube ima rok trajanja? Vaša četkica za zube važan je alat za oralnu higijenu. Preporučljivo je promjeniti je svaka tri mjeseca, točnije četiri puta godišnje. Ako ne zamijenite četkicu ili glavu elektroničke četkice kad to treba, to može utjecati na vaše zdravlje zuba i proširiti infekciju.

Može doći do razvijanja karijesa i različitih problema s desnima. Prema istraživanju koje se provelo u Europi svaki čovjek promjeni jednom godišnje svoju četkicu za zube što nije zdravo i preporučljivo.

Četkanje dva ili više puta dnevno još uvijek se smatra nekim standardom za ručnu četkicu za zube. Ovom brzinom upotrebe, dlačice na četkici počet će ispadati i postati iskvarene ili uvrnute u roku od otprilike 3 mjeseca.

Savjet za pravilno odlaganje četkice za zube
Izvor: Pixabay

 

Jednom kada umjetne dlake na četkici počnu gubiti krutost, četkica je gotovo spremna za smeće. Bez dlačica koje četkaju hranu i naslage, vaša četkica za zube brzo gubi svoju učinkovitost.

Važno je da ne dijelite četkicu za zube ni s kim , čak ni s članovima uže obitelji. Ako je vaša četkica za zube u šalici ili spremniku s ostalim četkicama, potrudite se da se ne dodiruju glave četkica.

Nakon četkanja, četkicu za zube u potpunosti isperite vodom iz slavine. Za dezinfekciju ne trebate koristiti sredstvo za dezinfekciju, ispiranje usta ili vruću vodu. Pokušaj “saniranja” četkice za zube na ovaj način zapravo može širiti klice.




Da biste održavali četkicu i maksimalno iskoristili njezin životni vijek, koristite samo vlastitu četkicu i spremite je uspravno i pustite da se osuši na zraku.
Svaka 3 do 4 mjeseca označite svoj kalendar na datum kupnje kako biste se sjetili kada je vrijeme da ponovno kupite četkicu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.