Foto: Unsplash

Ljudsko tijelo dobilo novi organ: ‘Ide u rang sa srcem, mozgom i plućima’

Autor: F.F

Aorta, glavna arterija koja nosi krv iz srca u ostatak tijela, nedavno je dobila poseban status kao zaseban organ u medicinskom svijetu. Martin Czerny iz Sveučilišne bolnice Freiburg u Njemačkoj istaknuo je važnost ovog priznanja, stavljajući aortu u isti rang kao i ostale vitalne organe poput srca, pluća i mozga.

“To je ogroman korak. Priznanje aorte kao organa stavlja je u rang s ostalim organima, kao što su srce, pluća i mozak”, rekao je Czerny. Ova nova klasifikacija vrijedi u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama, što će imati značajan utjecaj na klinički proces liječenja pacijenata s bolestima aorte.

Do sada, bolesti aorte bile su obično liječene u okviru kardiokirurgije ili vaskularne kirurgije, ovisno o specifičnoj situaciji, prenosi  Research in Germany.

Foto: Pexels

Nevjerojatno otkriće

Novi smjernice sada preporučuju liječenje aorte unutar posebnog medicinskog područja, što bi trebalo omogućiti bolju koordinaciju između različitih specijalnosti. To bi trebalo promijeniti način liječenja aorte kako bi sve bilo jednostavnije.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Ovo će poboljšati liječenje ozbiljnih stanja kao što su rupture aorte te pomoći u prevenciji komplikacija: “Nove smjernice jasno preporučuju liječenje aorte u sklopu zasebnog medicinskog područja. To treba biti povezano s ostalim sličnim područjima medicine. Sve to će poboljšati liječenje aorte i ostalih bolesti”, dodao je Czerny.
Aorta, osim što prenosi krv iz srca, igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i protoka krvi u tijelu. Najveća je arterija u tijelu te se proteže od lijeve klijetke do žila u području zdjelice.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.