U jelovniku Hunza dominiraju žitarice Izvor: Pixabay

LJUDI KOJI NE POZNAJU BOLEST: Hunze žive do 120 godina, kao da su s drugog planeta! Tajna leži u načinu prehrane…

Autor: Matea Sušac

Na sjeveru Pakistana, živi stočarski narod Hunze, koji su fenomen dugovječnosti i zdravlja. Narod koji živi do 120 godina otvara pitanja znanstvenicima kako je to moguće. Oni kao da su s drugog planeta.

Prema urbanoj legendi iz 1980-ih, Hunze su potomci Aleksandra Velikog te ne posjeduju rodne listove, pa je samim time teško dokazati koliko su zapravo stari. Prosječan život Hunza je 115 godina. Stručnjaci tvrde da je razlog tome hrana, okoliš u kojem žive te planinska klima.

Njihovo mjesto stanovanja nazivaju oazom mladosti. Iako su azijsko pleme, prema navodima tamošnjih stanovnika i turista sličniji su Europljanima. Zanimljivo je da susjedi Hunza žive dva puta kraće iako žive u istim klimatskim uvjetima te su skloni različitim bolestima.

Pipadnik naroda Hunz
Izvor: Pixabay

Ključ je u zdravoj prehrani

Ovaj azijski narod uzgaja isključivo svoju hranu, a budući da su odsječeni od ostatka svijeta na njihovom jelovniku ne postoji prerađena hrana. Hunze vrlo često prakticiraju post koji može potrajati mjesecima, pa ne jedu ništa osim voća i sokova.

Zimi jedu marelice koje suše na suncu, ovčji sir, a najviše dominiraju žitarice. Ljeti jedu isključivo sirovo voće i povrće. Budući da na njihovom jelovniku ima puno voća, razdoblje kada voće još nije zrelo zovu „gladno proljeće“,  jer  traje od dva do četiri mjeseca.

U tom periodu ne jedu ništa, osim napitka od suhe kajsije. Svake godine se poštuje redovan period gladovanja, jer je za Hunze to vrlo uzdignut kult.

U jelovniku Hunza dominiraju žitarice
Izvor: Pixabay

Liječnik Mac Harrison iz Škotske, tvrdio je da su Hunze najzdraviji narod jer je njihov unos proteina vrlo nizak, točnije puno niži od uobičajenog. Gotovo ne jedu meso, a u  prosjeku unose 1933 kalorije, 50 g proteina, 365 g ugljikohidrata te 36 g masti.




Upravo je Harrison izveo eksperiment s prehranom na životinjama, nakon što je upoznao Hunze te odlučio istražiti u čemu leži ključ njihovog zdravlja. Jedna grupa životinja koju je hranio običnom prerađenom hranom jedne britanske farmerske obitelji, dobila je različite bolesti.

Druga grupa životinja koju je hranio hranom Hunza nije dobila nikakvu bolest. Najbitniji faktor njihovog zdravlja je upravo prehrana bez ikakve kemije, slatkiši i alkohol se gotovo ne konzumiraju, a namirnice se spremaju na način da se čuvaju svi njeni biološki materijali.

Puno hodaju i meditiraju

Azijati koji prijeđu 20 kilometara dnevno, nazivaju to običnom šetnjom. Kraća šetnja za ove vitalne ljude je hod do 10 kilometara. Lako se penju uz planine, vrlo su vitalni te ne poznaju fizičke prepreke upravo zbog zdravog načina života.




Hunze su izolirani od ostatka svijeta, pa ne podnose buku. Ovo pleme pije vodu iz ledenjaka, kupaju se u ledenoj vodi čak i na temperaturama ispod nule, koje dosežu do – 15 stupnjeva. Prakticiraju meditaciju, jogu te pravilan način disanja.

Nadilaze fizičku bol zbog odlične kondicije, pa su tako jedini narod na svijetu bez ijednog slučaja raka. Hunze su pravi primjer da idealno zdrav način života danas ipak postoji.

Puno hodaju, malo jedu
Izvor: Pixabay

Mlade majke od 65 godina

Žene sa 65 godina rađaju djecu bez ikakvih poteškoća, izgledaju mlado te imaju odličnu tjelesnu građu. Žena u četrdesetima je praktički djevojka koja tek počinje živjeti u ovom plemenu. Zahvaljujući dobrim genima žene dugo izgledaju mladoliko.

Žene rađaju u šezdesetima
Izvor: Pixabay

Recept za zdrav život

Tajna zdravog i dugog života Hunza leži u vegeterijanskoj prehrani, fizičkom radu, i stalnom kretanju. Izdvojit ćemo najbitnije karakteristike zdravog života Hunza:

-vegeterijanska prehrana

-sirove namirnice

-puno voća i povrća

-prirodni proizvodi, bez kemija

-umjereno koriste sol

-uzgajaju hranu isključivo na svom zemljištu

-redovan post, barem dva puta godišnje

Tajna jelovnika Hunza
Izvor: Pixabay

Uživaju u malim stvarima

Može se reći da su Hunze uzeli najbolje od ovog života, upravo iz razloga jer su izolirani od vanjskog svijeta. Za razliku od modernog čovjeka koji juri za tehnologijom i materijom, za ove ljude takva vrsta stresa ne postoji. Oni se vesele malim stvarima, strpljivi su te poznaju pravu životnu radost, na koju je moderni čovjek gotovo u potpunosti zaboravioPrema legendi, Hunze čekaju više od 2400 godina Aleksandra Velikog da se vrati.

Životna radost Hunza
Izvor: Pixabay

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.