fbpx
Wikimedia Commons

LJETI OPASNOST ZA KOŽU NE PREDSTAVLJA SAMO SUNCE: Ako primijetite sitne plikove ispunjene tekućinom, brzo reagirajte!

Autor: Zlatko Govedić

Ranice nastale češanjem zbog ugriza kukaca, malih posjekotina i drugih ozljeda ljeti se nerijetko inficiraju bakterijama. Osim toga, u tom periodu godine česta je i virusna infekcija koja izaziva bolest šaka, stopala i ruku. Je li riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali, pouzdano može reći samo liječnik jer oba stanja prate sitni plikovi ispunjeni tekućinom.

Najčešći uzročnik bolesti šaka, stopala i usta jest Koksaki virus, od kojeg prije svega obolijevaju djeca do 10 godina. Da bi se spriječila infekcija, najbitnija je higijena ruku. Ako do bolesti dođe, pojavljuju se sitni plikovi oko usana, u usnoj šupljini, na šakama i stopalima. Isto tako, promjene se javljaju i na stražnjici, preponama, oko spolnih organa, na rukama i nogama. U ustima se plikovi tipično nalaze na jeziku i u unutrašnjoj strani obraza. Inficirano dijete je najzaraznije tijekom prva dva tjedna.

Kada dođe do prodora bakterija kroz ranice na koži, dolazi do impetiga, površinske infekcija kože sa stvaranjem krusta ili bula, a uzrokuju ga streptokoki, stafilokoki ili oba uzročnika.


Mjere prevencije su također redovna higijena i njega kože, zaštita od ugriza i uboda kukaca, kao i primjena krema za ublažavanje tih ugriza.

Lokalizirana bolest se liječi nanošenjem antibiotske mupirocinske masti 3×/dan. Oralna primjena antibiotika (npr. dikloksacilin ili cefaleksin 250–500 mg 4×/dan, u djece 12,5 mg/kg, tijekom 10 dana) može biti potrebna u bolesnika s opsežnim ili rezistentnim promjenama.

Drugi oblici liječenja obuhvaćaju uspostavu normalne kožne barijere u bolesnika s atopičnim dermatitisom ili opsežnom kserozom, lokalnim nanošenjem emolijensa, ili prema potrebi, kortikosteroida. Osobe koje u nosnoj šupljini kronično nose uzročnike liječe se lokalnim antibiotikom (mupirocin) 1 tjedan 3 uzastopna mjeseca.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.