Ljekovita biljka: Odlična za odvikavanje od pušenja i liječi mnoge bolesti!

Autor: M. Marić

Od svježeg korijena pravi se sok, a oblozi od praha preporučuju se kod čireva, gihta i kostobolje.

Ovu aromatičnu i ljekovitu biljku (Acorus salamis) stari su Kinezi nazvali “ona koja znači život”, a korištena je i u starom Rimu i Grčkoj.

Kod nas je poznata pod nazivom “mirisna šaš”, “vodeni božur”, “mirisni korijen”, “mirisna trska”. Ova biljka raste uz močvare, jezera i na obalama stajaćih voda. Iz ljekovitog korijena, koji može biti dugačak i do jednog metra, rastu brojni sabljasti listovi.

Korijen ove biljke može izliječiti svaku bolest crijeva, a djeluje i kod grčeve i opće slabosti organizma.

Kako je bogat vitaminom C, odlično je sredstvo u borbi protiv prehlade, gripe i visoke temperature. Bogat je i jodom koji poboljšava koncentraciju i pamćenje te regulira rad štitnjače.

Od svježeg korijena radi se sok, a oblozi od praha preporučuju se kod čireva, gihta i kostobolje. Zbog svog mirisa, koji podsjeća na miris cimeta, koristi se i u proizvodnji parfema, a odličan je i za odvikavanje od pušenja.

Korijen biljke potrebno je osušiti te ga svakodnevno polako žvakati. Sastojci u njemu kod pušača suzbijaju želju za cigaretama.




Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.