OneSource

Lječnici savjetuju: Djeci radije dajte ovo nego komad čokolade

Autor: Dnevno

Djeca ponekad znaju biti poprilično čvrsta u svom naumu da dobiju što žele, a često je to komad čokolade.

Međutim, liječnici roditeljima savjetuju da to ne učine. Umjesto čokolade, zdravije je djetetu dati komad kruha premazan svinjskom mašću ili crvenom paprikom u prahu.

Doktor Nedeljko Radlović, pedijatar u Sveučilišnoj dečjoj klinici i predsjednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, smatra da je mliječna čokolada jako štetna za djecu. Kombinacija mliječne masti i šećera saharoze koja daje fruktozu najgori je način da nekome zakrčite krvne tokove, odnosno da dobije aterosklerozu.

“Zbog toga treba menjati svijest djece, ali i roditelja i umjesto mliječne ponuditi im crnu čokoladu, koja je daleko zdravija”, objašnjava pedijatar.

On kaže da su djeca sve više pretila zbog nezdrave ishrane u kojoj prevladava mliječna čokolada. Zato se, kaže, u praksi susreće s djecom koja već imaju promjene na zglobovima zbog težine, ali i s mališanima koji imaju visok tlak i predispoziciju za šećernu bolest.

U ovakvim čokoladama uvio kakaa je i do tri puta manji nego kod crne čokolade, dok dodato mlijeko sadrži zasićene masnoće koje povećavaju nivo kolesterola. Druga činjenica je da mliječna čokolada sadrži više šećera od crne, koji samim time podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak.

Doktor Ljubomir Pfaf, jedan od istaknutijih nutricionista, kaže da su kruh i mast bolji od čokolade.

“Sve što imate u čokoladi imate i u kruhu. Ali, ako na kruh dodate životinjske masti, onda imate i A, D, E i K vitamine. Ukoliko još tu mast namažete na crni kruh, onda u organizam unosite i kompleks B-vitamina, što je zdravije od mliječne čokolade”, savetuje Radlović.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.