foto: pixabay

Zabranjena riža koju su smjeli jesti samo kineski carevi

Autor: Dnevno.hr

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana koja snižavaju krvni tlak, razine lošeg kolesterola te poboljšavaju probavu.

Jedna je od 40.000 vrsta riže u svijetu. Iako je riječ o neobičnom prizoru na hrvatskim stolovima, u Aziji se jede već tisućama godinama. Štoviše, stari Kinezi su je toliko štovali i bila je toliko rijetka da ju je zaslužio samo car. Zbog toga je dobila nadimak zabranjena ili carska riža.

Dok je sirova, ovu vrstu riže karakterizira tamna boja, no nakon termičke obrade dobiva lijepu ljubičastu nijansu. Za nju je zaslužan biljni pigment antocijan koji se nalazi i u borovnicama, a koji ima pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, koje snižavaju krvni tlak, razine lošeg kolesterola te poboljšavaju probavu. Dobar je izvor bjelančevina koje zasićuju te minerala željeza.

Ova vrsta riže ne sadrži alergene, nema glutena, a može se upotrijebiti u bilo kojem jelu u koje tradicionalno ide riža. Koristiti se može čak i za slastice, a one u ljubičastoj boji osobito su popularne u Indiji.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.