Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ZABORAVLJENO VOĆE: Sprječava anemiju i jača srce te regulira žuč i jetru

Autor: Dnevno.hr

Na gradskoj tržnici u Šibeniku u prodaji su oskoruše, jedno od najstarijeg, skoro zaboravljenog voća. Oskoruša se teško pronalazi jer se voćka teško razmnožava. Dosta se koristi u pripravljanju narodnih lijekova.

Oskoruša je dugovječna drvenasta i listopadna voćka koja može narasti do 20 i više metara. Zbog sočnih i ukusnih plodova te dekorativnog stabla ubraja se u voćke, premda je šumari smatraju šumskim drvetom. Areal rasprostranjenosti su joj sve europske zemlje, Sjeverna Afrika, Mala Azija i zapadni dio Sibira. Plodovi oskoruše predstavljaju osvježavajuće te zdravo i ljekovito voće, budući da sadržava minerale te vitamin A i C. Stablo oskoruše ima dekorativan izgled, a zbog mnogobrojnih raskošnih cvjetova obilnog mirisa te ukrasnog lišća često služi u kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima. Kvalitetno se drvo oskoruše koristi i u stolarstvu, a od svih je voćnih i šumarskih vrsta najotpornija na smog.

Oskoruša nakon sadnje mladog stabla rodi u četvrtoj, petoj ili čak u desetoj godini. Ukoliko su sadnice proizvedene iz sjemena, stablo će roditi kasnije. Životni vijek stabla kreće se od 40 do 100 godina. Oskoruša dozrijeva u kolovozu, a tada se i bere. Berba obično započinje kada plodovi dobiju svjetlozelenu do zelenožućkastu boju. Prije nego što potpuno dozriju, plodovi su opori, budući da sadržavaju veliku količinu tanina.

Budući da su tvrdi plodovi kiseli i gorki, plodovi se koriste tek kada prezriju te su tada sladunjavog ili kiselkastog okusa te ukusne arome. Voda u plodu oskoruše čini oko 80%. Plodovi su srednje krupni, od 25 do 30 g, jabučastog ili kruškastog oblika. Žute je ili mrkožute boje. Često se koriste za preradu u vina, džemove i marmelade, za sušenje i pripremanje rakije.

Postoje različiti ekotipovi oskoruše, ali je priznatih sorti vrlo malo, desetak.

Posebno su cijenjeni sušeni plodovi, od kojih su se pripremali ljekoviti čajevi za razne namjene. Ovo izuzetno ljekovito voće preporučuje se za reguliranje rada žuči, jetre, ćelija mozga kod kojih poboljšava memoriju i povećava koncentraciju, a poboljšava i cjelokupan rad živčanog sistema. Plod je dobar i za reguliranje varenja i crijevne peristaltike, odnosno rad crijeva. Sprečava zatvor i anemiju, a koristi se i za jačanje organizma i srca. Prija i dijabetičarima, jer sadrži minimalne koncentracije saharoze. U nekim krajevima ovu voćku smatraju i snažnim afrodizijakom, dok žene vjeruju da je korisna u periodu trudnoće.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.