foto: Unsplash

U omiljenom voću vreba opasna bakterija: Evo na što trebate paziti prije konzumacije

Autor: Dnevno.hr

Američka uprava za hranu i lijekove savjetuje da pažljivo operete avokado prije konzumacije jer u njegovoj kori kriju opasne bakterije koje se rezanjem mogu prenijeti u meso ploda.

Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je vrlo zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela s avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

Iako se čini da je čvrsta ljuska avokada dovoljna da zaštiti plod ispod nje, zapravo je istina da ta kora može biti odličan domaćin za bakterije poput listerije i salmonele, pokazuje posljednji izvještaj američke agencija FDA, koja savjetuje da operete avokado prije jela, baš kao što to činite s bilo kojim drugim voćem.

FDA je istraživanjem otkrila kako je od 1.615 avokada kod njih 17 posto pronađena listerija u kori, dok je salmonela pronađena u tek jedan posto, prenosi B92.

Iako je taj procenat relativno mali, FDA snažno savetuje da pažljivo operete avokado jer je rezanje rizično, budući da bakterije iz kore mogu prijeći u plod.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.