Novum.ba

Problemi sa štitnjačom? Počnite jesti ove namirnice za dobrobit te žlijezde

Autor: Dnevno.hr

Bolesti štitnjače postale su veliki javnozdravstveni problem, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. U očuvanju zdravlja ove žlijezde pomažu razne namirnice i dodaci prehrani koje vrijedi uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

Najčešći su poremećaji štitnjače pojačana aktivnost štitne žlijezde (hipertireoza), smanjena aktivnost štitne žlijezde (hipotireoza) i Hashimotov tireoiditis, odnosno kronična autoimuna upala štitnjače. Ova žlijezda važna je za brojne funkcije u našem tijelu, a naročito za regulaciju metabolizma. Budući da sve više ljudi, neovisno o spolu i dobi, ima neki poremećaj štitnjače, donosimo vam namirnice koje pomažu u oporavku ove žlijezde prema knjizi svjetski poznatog autora i medicinskog medija, Anthonyja Williama. On u svojoj knjizi ponajviše ističe važnost voća i povrća iz organskog uzgoja jer su pesticidi jedan od okidača Epstein Barr virusa – najčešćeg uzročnika bolesti štitne žlijezde.
Naoružajte se artičokama, stoji u podnaslovu Williamove knjige Zdrava štitnjača. Naime, prema njegovim riječima, artičoke su među najboljim saveznicima kad je riječ o iscjeljenju virusa koji napada štitnjaču. One sadrže hranjive tvari koje podupiru rad štitne žlijezde i obnavljaju je. Iznimno je važan i celer listaš koji jača klorovodičnu kiselinu u probavnom traktu, a jetri pomaže u proizvodnji žuči kako bi se hrana lakše razgrađivala. Osim toga, celer listaš iz organskog uzgoja pruža mineralne soli koje snažno djeluju protiv EBV-a te ima sposobnost pročistiti štitnjaču od toksina EBV-a. Stoga, patite li od bilo kakvih tegoba povezanih sa štitnom žlijezdom, uvrstite ove dvije namirnice u jelovnik!
pixabay

Kao izuzetno korisnu William ističe i rikulu koja smanjuje čvoriće, tumore i ciste u štitnjači te pomaže u prevenciji raka štitnjače.

pixabay

Spominje i šparoge koje posve zaustavljaju i onemogućavaju širenje EBV-a, a od ostalog povrća koje također djeluje u borbi protiv tog štetnog virusa navodi:

kupusnjače (cvjetača, kelj, rotkvice, kupus, brokula, prokulice…) krastavce, češnjak, zelenu salatu, crveni luk, krumpir, rajčice i batat.

Od voća se u knjizi preporučuje avokado jer sadrži oblik bakra koji se lako apsorbira, a podržava uravnoteženu proizvodnju hormona štitnjače T4 i T3. Banane i jabuke jer imaju antivirusno i protuupalno djelovanje, a bobičasto voće jer je bogato antioksidansima koji mogu usporiti propadanje tkiva štitnjače. Agrumi (naranče, mandarine, limuni i limete) bogat su izvor kalcija koji zaustavlja štetu koju EBV nanosi štitnjači pa je poželjno povećati i njihov unos, posebno sada za zimskih mjeseci. Papaju i mango, voće koje mnogi Hrvati nemaju naviku jesti, također bi trebalo uvrstiti u prehranu jer pomažu u borbi protiv EBV-a i očuvanju štitnjače. Nar pak pomaže u detoksikaciji i čišćenju krvi te revitalizira tkivo štitnjače. Stoga, ako ovo voće do sad nije bilo dio tvoje prehrane, vrijeme je za promjene.

 

View this post on Instagram

 

Yummy fruit kebab Get some these fruits from us today #fruitsandveggies#gmartfruities#healthylifestyle

A post shared by FRUITS AND VEGETABLES PLACE🛒🇳🇬 (@gmart_fruities) on

Da gljive imaju ljekovita svojstva znamo već odavna. Osim što imaju brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje općenito, u kombinaciji s morskim algama posebno utječu na dobrobit štitne žlijezde. Reishi gljiva ima izrazita antibakterijska i antivirusna svojstva te osnažuje imunitet, dok Cordyceps gljiva, uz antibakterijsko i antivirusno svojstvo, ima i antioksidativno djelovanje te pomaže pri oporavku oštećenih DNA molekula. Obje gljive pogoduju zdravlju štitnjače, no jedna se vrsta posebno ističe. Riječ je o Chagi – medicinskoj gljivi koja je posljednjih godina prepoznata kao izuzetno djelotvorna u oporavku štitnjače. Ova fascinantna gljiva ubija EBV, budi štitnjaču i omogućava joj da normalizira svoju funkciju.

 

View this post on Instagram

 

#chaga #chagamushroom #thanksgiving excellent haul foraging today #blackgold

A post shared by Mr Treanor (@wolfwave) on

Navedene gljive u kombinaciji s morskim algama, konkretno dulsom i kelpom, pomoći će da funkcija štitnjače bude pod kontrolom. Naime, jod iz ovih dviju algi djeluje kao antiseptik stoga će pomoći zaustaviti virusnu infekciju i smanjiti upalu štitnjače.

Na ovom popisu svoje su mjesto našli i začini. Timijan ima snažno antivirusno djelovanje koje pozitivno utječe na svaku bolest štitnjače, poručuje Anthony William u svojoj knjizi. Kurkuma s druge strane podupire proces obnavljanja tkiva štitnjače i tako joj omogućuje da se vrati u normalnu funkciju, a ujedno djeluje na viruse u cijelom tijelu. Važan je i bosiljak koji se, na sreću, nalazi u većini hrvatskih kuhinja. Ovaj začin potpomaže smanjenju čvorića, tumora i cisti te ima antikancerogena svojstva koja smanjuju rizik od razvoja raka štitnjače. Osim navedenih, tu su i drugi začini koji će pomoći štitnjači – svježi listovi korijandra, češnjak, sjemenke konoplje i sezamove sjemenke.

pixabay

Izuzev svima poznatih vitamina B12, vitamina D3 i vitamina C, postoje i manje znani dodaci prehrani izuzetno korisni u liječenju poremećaja i bolesti štitnjače. Korijen sladića izniman je krotitelj EBV-a, ističe William u svojoj knjizi, dok matičnjak ubija i odbija stanice virusa i bakterija u štitnjači, ali i jetri i slezeni. Valja spomenuti i mačji nokat, biljku koja također ubija EBV te ima protuupalno djelovanje, a pomaže i spirulina – vrsta alge koja se može naći u obliku praha ili kapsula. Ova mikroskopska alga djeluje tako što uklanja teške metale (poput žive i otrovnog bakra) iz jetre, reproduktivnih organa, crijeva, štitnjače i mozga, a upravo su ti metali poslastica kojom se hrani Epstein Barr virus. Štoviše, spirulina djeluje na dva načina:

hrani zdravo tkivo štitnjače i regenerira je jod koji sadrži učinkovit je antiseptik u borbi protiv EBV-a u štitnjači, pa smanjuje razinu virusa u toj žlijezdi i tako joj pomaže da lakše zacijeli.

No, osim što pomaže oporavku štitne žlijezde, ovaj dodatak prehrani ima i brojne druge dobrobiti. Štoviše, preporučuje se sportašima, trudnicama, dojiljama, djeci i svima koji se pridržavaju posebnih režima prehrane ili se oporavljaju od bolesti. Naime, spirulina je snažan prirodni neuroprotektor, a obiluje vitaminima B12, A i K te željezom, stoga je dobar izbor za svakoga tko želi dodatno brinuti o svome zdravlju, piše missZDRAVA.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.