foto: ilustracija/pixabay

Ovo je superhrana! Sedam razloga zašto trebate jesti divlji krumpir

Autor: Dnevno.hr

Čičoka je biljka iz porodice glavočika koja se naziva još divlji krumpir, morska repa i jeruzalemska artičoka. Otkrivamo vam sve blagodati ove biljke velikih žutih cvjetova, visoke stabljike i neuglednog gomolja, koji skriva mnoštvo zdravlja.

foto: ilustracija/pixabay

1. Jača imunitet
Sezonske bolesti se lijepe na vas? Ojačajte imunitet prirodnim sredstvima poput čičoke. Ovaj divlji krumpir obiluje vitaminima i mineralima, posebno kalcijem, fosforom, kalcijem i magnezijem. Smatra se korisnom i u prevenciji te liječenju od alergija.

2. Održava težinu 
U stotinu grama čičoke nalazi se oko 80 kalorija, pa se ovaj gomolj smatra nisko kalorijskom namirnicom koja pomaže u održavanju težine, ali i mršavljenju. S obzirom da ne sadrži škrob smatra se zdravom zamjenom za krumpir.

3. Pomaže kod dijabetesa 
Čičoka ima niski glikemijski indeks, a s obzirom da nakon njene konzumacije ne dolazi do naglog skoka u razinama šećera u krvi preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i pretilosti.

4. Osigurava zdravlje krvi 
Hranjive tvari u ovoj gomoljastoj biljci reguliraju krvni tlak, liječe anemiju kao i bolesti krvi i krvnih žila. Budući da krv protječe cijelim organizmom, čičoka tako jamči pravilan rad svih organa u organizmu.

foto: ilustracija/pixabay


5. Potiče probavu 

Divlji krumpir sadrži polisaharid inulin koji normalizira probavu, potiče rast dobrih bakterija u crijevima i sprječava zatvor. Inulin ima antibakterijske karakteristike zbog čega sprječava nastajanje raznih drugih bolesti.

6. Smanjuje kostobolju 

Neke studije dokazale su i njenu moć kod liječenja kostobolje, ublažavanja simptoma artritisa te reumatskih bolesti.

7. Jača spolnu moć 




Čičoki pripisuju afrodizijačka svojstva, a koristi se kao narodni lijek za jačanje libida, potencije i plodnosti.

Čičoka se može jesti sirova na salatu, ali i dodavati juhama, varivima te pripremati i na sve druge načine kao klasični krumpir.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.