diggingdog.com

OBIČNI DUBAČAC: Spas za žuč i želudac

Autor: Dnevno.hr

Dubčac je višegodišnja polugrmasta biljka visine 10 do 30 cm. Stabljike su pretežno uzdignute i djelimično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo sa naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Cvjetovi se nalaze na vrhovima grančica.

Latice su svijetlo roze, gotovo bijele boje. Gornja usna je smanjena, a donja jako razvijena i trodijelna. Čašica je građena od 5 lančastih zubaca, gola je ili rijetko dlakava. Veoma je gorka i oporog ukusa sa prepoznatljivim aromatičnim mirisom. Dubčac ima vrlo jak miris. Zbog gorkih tvari dubčac je odavno poznat kao Ijekovita biljka.

Raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, uglavnom na visinama oko 800 m i više,uglavnom na južnim obroncima.

Ljekoviti dio biljke: Za vrijeme cvatnje sakuplja se nadzemni dio biljke bez korijena. Prilikom branja, režu se lisnati cvjetni vrhovi grančica koji se suše u hladu) na prozračnom mestu.

Ljekovito djelovanje: Dubčac antiseptično djeluje jer uništava mikrobe i bakcile. Zbog tih svojstava odstranjuje trulež u crijevima i želucu.

Upotrebljava se, nadalje, protiv svih groznica, a koristan je u liječenju šećeme bolesti, žuči odnosno gušterače.

Također se koristi u mnogim smjesama kod velikog broja mnogih drugih oboljenja probavnog trakta. Poznata je kao jako ljekovita biljka još iz davnina pa je u narodu ostala uzrečica: trava iva od mrtva pravi živa.




Ljekoviti učinak ova biljka duguje prisustvu esencijalnih ulja, gorkih sastojaka, tanina, flavonoida i fenolnih kiselina, a na njenoj se bazi mogu pripremati čajevi, tonici, kao i oblozi za vanjsku upotrebu.

Čaj od dubačca naročito blagotvorno utječe na organe za probavu, naročito žuč i želudac, ublažava želučane tegobe i grčeve, dijareju.

Potiče i metaboličku funkciju, pa se može konzumirati i u tretmanima za uklanjanje suvišnih masnoća.




Čaj pomaže i u slučaju respiratornih problema, groznice, bronhitisa i kašlja. S obzirom na to da dubačac suzbija upale, može se koristiti i lokalno.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.