fbpx
wikipedia

LIJEK IZ PRIRODE: Zaustavite starenje i riješite se stresa!

Autor: Ivo Bačlija / 7Dnevno / 26. siječnja 2018.

Ako hladno prešanom orahovom ulju pridodamo glog, majčinu dušicu, ružmarin i koprivu, stvorili smo macerat br. 3. - idealno prirodno i neagresivno riješenje za bolju cirkulaciju

Orahovo ulje je djelotvoran prirodni terapijski pripravak za izazivanje brojnih blagotvornih zdravstvenih učinaka u organizmu. To su znali još i stari Grci po čijem vrhovnom bogu je i dobio ime. Povećanje sposobnosti kognitivnih funkcija logično se pretpostavlja već po samom izgledu ploda, a to potvrđuju i rezultati brojnih kliničkih studija. Ulje oraha, naime, izaziva pojačanu moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju koja je ključna za postizanje optimalne aktivnosti, rada i funkcija mozga i živčanog sustava, a samim time poboljšava se sposobnost pamćenja, učenja, usvajanje novih vještina, povećava se koncentracija i ublažava stresno psihičko stanje.

Orahovo ulje je jedan od najboljih izvora antioksidanata važnih za sprječavanje nastanka oštećenja tkiva od slobodnih radikala na fiziološkoj razini svake stanice. Naime, njihova izrazita antioksidacijska aktivnost može značajno usporiti proces starenja, te u organizmu sprječiti pojavu degenerativnih malignih promjena i bolesti.

Prosječan čovjek je svjestan da je potrebno čuvati zdravlje, te oni koji već sada osjećaju probleme sa cirkulacijom, dolaze po hladno prešano ulje oraha, a ako hladno prešanom orahovom ulju pridodamo glog (Crategus oxyacanthoides), majčinu dušicu (Thimus vulgaris), ružmarin (Rosmarinus officinalis) i koprivu (Urtica dioica), stvorili smo macerat br. 3. koji je idealno prirodno i neagresivno riješenje za poticanje bolje cirkulacije.


Najbolji način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa, „duše“ same billjke, je izrada uljnih macerata. Macerat br. 3 dobiva se tako da se ranije navedeno ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje oraha i tada ovo bilje tijekom tridesetak dana otpušta svoje ljekovite tvari u ulje.

Glog u značajnoj mjeri sadrži: flavanoide, amine (tiramin), proantocijanide (O.P.C.), steroidne saponine, triterpene, tanine, topivu celulozu, karotenoide, kolin, probavne enzime, vinsku i limunsku kiselinu, vitamine i minerale, te zbog toga daje izvrsne rezultate pri regulaciji rada srčanog mišića, prevenciji srčanog infarkta te uspostavi bolje cirkulacije glave, ruku i nogu.

Kopriva je samonikla biljka koja raste kao korov. Sadrži značajne količine askorbinske kiseline (vitamin C), željezo i mravlju kiselinu. Farmakognozija naglašava upotrebu kao antihemoragik i diuretik i koristi se kod uterusne hemoragije, kožne erupcije i ekcema nervosa.

Majčina dušica jaki je antiseptik a stimulira i psihičke funkcije. Njeno antiseptičko djelovanje očituje se na način da sprječava infekcije, odnosno djeluje protuupalno.

Ružmarin ima karminativno, antidepresivno, antimikrobno, sedativno i diuretičko djelovanje. Najčešće se primjenjuje prilikom glavobolja, migrena i hipertenzije.
Autor:Ivo Bačlija / 7Dnevno / 26. siječnja 2018.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.