Lijek koji umanjuje rizik od vrlo bolnog liječenja prostate

Autor: G.R.

U istraživanju, objavljenom u ‘New England Journal of Medicine’, sudjelovali su muškarci koji su imali visoki rizik od dobivanja zloćudne bolesti, a lijek dutasterid umanjio ga je za 25 posto.

Nakon četverogodišnjeg ispitivanja, provedenog na uzorku od šest i pol tisuća muškaraca, znanstvenici su utvrdili kako oni muškarci koji za liječenje povećane prostate uzimaju lijek dutasterid, imaju 23 posto manje šanse da obole od raka prostate. U istraživanju, objavljenom u ‘New England Journal of Medicine’, sudjelovali su muškarci koji su imali visoki rizik od dobivanja te zloćudne bolesti, a zaključak je bio da je veća mogućnost obolijevanja kod onih koji koriste placebo pilule. Iako zadovoljni dobivenim rezultatima, znanstvenici upozoravaju, kako će im trebati još vremena za daljnja istraživanja.

Rizik od oboljenja smanjen za 25 posto


Ovo nije prvi put da takva vrsta lijeka pokazuje veći potencijal za borbu sa zloćudnim tumorima. Prije sedam godina, otkriveno je da lijek finasterid smanjuje rizik od dobivanja raka prostate za 25 posto kod zdravih muškaraca, ali u isto vrijeme kod oboljelih povećava agresivnost tumora. Oba ova lijeka propisana su muškarcima koji imaju povećanu, ali benignu žlijezdu na prostati. To je situacija koja se javlja kod mnogih odraslih muškaraca, u simptomi su učestalo i bolno uriniranje.

Ovo posljednje istraživanje, koje je provela kompanija GlaxoSmithKline koja je ujedno i proizvođač dutasterida, obuhvatilo je muškarce u dobi od 50 do 75 godina koji su svi imali visok rizik od dobivanja raka prostate. Na kraju se pokazalo da je od raka oboljelo 659 muškaraca koji su koristili dutasterid, nasuprot njih 858 koji su koristili placebo pilulu. Među muškarcima kojima je ta bolest zapisana u genetskom kodu, rizik od oboljenja smanjio se za 31,4 posto.

Potrebna su daljnja istraživanja

Znanstvenici smatraju da je većina tumora, koja se pojavila za vrijeme ovog istraživanja, bila prisutna u organizmima muškaraca i ranije, ali su jednostavno bili premali da bi se detektirali. Upravo zato, smatraju znanstvenici, dutasterid smanjuje rizik od oboljenja, te već prisutni tumor sprječava da raste. Voditelj projekta, dr. Gerald Andriole, smatra kako bi u budućnosti ovaj lijek mogao pomoći tisućama muškaraca da smanje rizik od oboljenja.

– To znači da će dosta muškaraca izbjeći skupocjena i veoma bolna liječenja – smatra Andriole.

Martin Ledwick, jedan od vodećih ljudi po pitanju istraživanja raka u Velikoj Britaniji, smatra kako su istraživanja vezana za dutasterid veoma zanimljiva.

– Sada je nužno provesti daljnja istraživanja, kako bi se vidjelo je li lijek djelotvoran na duge staze – zaključuje Ledwick. S njima se slaže i doktorice Helen Rippon, iz Udruge za liječenje raka prostate, koja kaže da će proći još dosta vremena prije nego li se otkrije stvarni potencijal ovog lijeka.
Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.